Aktuelno iz kulture

Manjinska srpska koprodukcija "Domaćinstvo za početnike" Gorana Stolevskog deo zvaničnog programa Festivala u Veneciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

25/07/2023

-

20:16

Manjinska srpska koprodukcija "Domaćinstvo za početnike" Gorana Stolevskog deo zvaničnog programa Festivala u Veneciji
Filmski festival u Veneciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Domaćinstvo za početnike" koprodukcija Severne Makedonije, Srbije, Hrvatske i Poljske, reditelja Gorana Stolevskog, biće premijerno prikazana na Filmskom festivalu u Veneciji i to u okviru selekcije Horizonti. 

Konkursna komisija Filmskog centra Srbije, koja je pre dve godine ovom filmu dodelila sredstva u iznosu od 5,8 miliona dinara, odluku je obrazložila time da je reč o prikazu "borbe za porodicu i decu" i "borbe za pravo na ljubav i slobodu".

"Snaga i dovitljivost dve majke, suočene sa potencijalnom smrću, iz manjinske romske grupe, da svoju veliku kvir porodicu uvedu u legalne tokove i da u isto vreme omoguće svojoj deci pravo na ljubav i život. Projekat mladog autora sa zavidnim svetskim uspehom otvara mogućnost za jedan bogat i autentičan filmski jezik kojim se priča provokativna a topla ljudska priča", navodi se u obrazloženju komisije.

Reditelj Goran Stolevski, koji je poreklom iz Severne Makedonije, ali je živeo i stvarao u Australiji, ostvario je veliki uspeh filmom "You Won't Be Alone" iz 2021. godine, sa Nomi Rapas u glavnoj ulozi. Film sniman najvećim delom na Staroj Planini, dobio je pohvale kritičara, a Australija je s njim konkurisala za Oskara, iako na kraju nije nominovan. Takođe je osvojio glavnu nagradu korejskog Festivala fantastike u Pučhonu.

U Veneciji i premijera serije sa Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi

Igrana serija "Znam kako dišeš" Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića uvrštena je glavni program 80. izdanja Venecija Film Festivala, a prva i druga epizoda biće prikazane van konkurencije.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

U seriji su glavne uloge poverene Jasni Đuričić i Lazaru Dragojeviću, a igraju i Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Selma Alispahić, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

Ovo je prvi put da jedna bosanskohercegovačka serija svetsku premijeru ima u sklopu jednog od najvećih svetskih festivala.

Inače, "Znam kako dišeš" ima šest epizoda koje prate lavinu događaja pokrenutih samoubistvom jednog dečaka. Kreatorka serije Jasmila Žbanić je izjavila da serija kroz tužilačke istrage i porodične priče postavlja pitanja koliko verujemo svojoj deci, koliko ih poznajemo i šta se dešava kada su ona potpuno drugačija od nas i našeg sistema vrednosti.

Filmski festival u Veneciji održava se ove godine od 30. avgusta do 9. septembra, a otvoriće ga italijanski film "Comandante", Eduarda De Angelisa.

Zbog štrajka scenarista i glumaca u Holivudu, na crvenom tepihu u Lidu biće više evropskih, nego američkih zvezda, ali će nekoliko filmova iz SAD ipak imati premijeru na čuvenoj Mostri. 

Kompletan program Festivala u Veneciji možete pogledati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura