Aktuelno iz kulture

Počasno srce Sarajeva Čarliju Kaufmanu, scenaristi filmova "Biti Džon Malkovič" i "Večni sjaj besprekornog uma"

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

14:23

Počasno srce Sarajeva Čarliju Kaufmanu, scenaristi filmova "Biti Džon Malkovič" i "Večni sjaj besprekornog uma"
Počasno srce Sarajeva Čarliju Kaufmanu, scenaristi filmova "Biti Džon Malkovič" i "Večni sjaj besprekornog uma" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američkom scenaristi, reditelju i producentu Čarliju Kaufmanu biće dodeljeno "Počasno Srce Sarajeva" 29. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 11. do 18. avgusta, najavili su danas organizatori.

Kaufman dobija priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a u sklopu festivalskog programa "Open Air" biće prikazan film "Adaptacija" reditelja Spajka Džonza, za koji je Kaufman napisao scenario.

"Radujemo se što ćemo ponovo nakon 15 godina ugostiti jednog od najznačajnijih svetskih scenarista i reditelja i odati mu priznanje za njegov rad i posvećenost filmskoj umetnosti",  izjavio je direktor Sarajevo film festivala Jovan Marjanović.

Kaufman je 2008. godine u Sarajevu predstavio svoj rediteljski debi "Synecdoche, New York", a u scenarističkoj karijeri, započetoj na seriji "Get A Life" devedesetih, zaradio je nominaciju za Oskara već sa scenarijom za film "Biti Džon Malkovič" (1999).

Za "Večni sjaj besprekornog uma" (2004) reditelja Majkla Gondrija, Kaufman je dobio nagradu Američkog udruženja pisaca i Oskara za najbolji originalni scenarij, a njegov poslednji rediteljski film je nadrealni triler "Razmišljam da okončam ovo" (2020), kada je objavio i svoj prvi roman "Antkind“.

"Kaufman je istinski vizionar, a njegovo filmsko nasleđe je neosporno", ocenjeno je iz Sarajevo film festivala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu