Aktuelno iz kulture

David Albahari uz zvuke džeza ispraćen na večni počinak: "Praznina koju je ostavio za sobom velika je kao svemir"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2023

-

14:06

David Albahari uz zvuke džeza ispraćen na večni počinak: "Praznina koju je ostavio za sobom velika je kao svemir"
David Albahari uz zvuke džeza ispraćen na večni počinak: "Praznina koju je ostavio za sobom velika je kao svemir" - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Pisac i prevodilac David Albahari, koji je preminuo 30. jula u 75. godini, sahranjen je danas na Jevrejskom groblju.

Porodica je odlučila da ispraćaj velikog književnika organizuje samo za najuži krug prijatelja i rodbine. 

"Za sve vas je umro vaš omiljen pisac, a za nas otac i muž. Moja Beki još nije svesna ko je, zapravo, bio njen tata. On je za nju bio samo njen tata. Praznina koju je ostavio za sobom velika je kao svemir. Ne, još je veća. Hteli smo da ga sahranimo sami, bez prisustva drugih ljudi. Shvatili smo, međutim, da na to nemamo pravo. On je bio javna ličnost, a da se ne lažemo, voleo je publiku. Znamo, takođe, da je svojim postojanjem i pisanjem dodirnuo bezbroj ljudi. Na neke je ostavio duboki trag. Zato objavljujemo datum i mesto sahrane", napisala je Albaharijeva supruga Bojana na Fejsbuku.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Među sedamdesetak okupljenih zvanica bili su glumica Nada Blam, Svetislav Basara i Dušan Petričić i Srđan Gojković Gile, a pisca su ispratili dostojanstveno u džez muziku.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Književnik je rođen 1948. u Peći, a prvu knjigu, zbirku priča "Porodično vreme", objavio je 1973. u izdanju Matice srpske iz Novog Sada. Za zbirku priča "Opis smrti" dobio je Andrićevu nagradu, a za "Mamac" je nagrađen Ninovom nagradom 1996, kao i priznanjem Narodne biblioteke Srbije. Zbirka priča "Svake noći u dugom gradu" dobila je Vitalovu nagradu za knjigu godine. Bio je član SANU, srpskog PEN centra i Srpskog književnog društva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu