Aktuelno iz kulture

Film "Čuvari formule" premijerno prikazan na Festivalu u Lokarnu: "Ovo je velika čast za srpsku kinematografiju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2023

-

15:38

Film "Čuvari formule" premijerno prikazan na Festivalu u Lokarnu: "Ovo je velika čast za srpsku kinematografiju"
Film "Čuvari formule" premijerno prikazan na Festivalu u Lokarnu: "Ovo je velika čast za srpsku kinematografiju" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Na najvećem evropskom otvorenom filmskom festivalu u Lokarnu, sinoć je pred skoro 8.000 gledalaca premijerno prikazan novi film Dragana Bjelogrlića “Čuvari formule”.

Neposredno pred početak, filmska ekipa predvođena rediteljem, kao i francuskim glumačkim zvezdama Aleksisom Manentijem i Ane Sera, prošetala je crvenim tepihom. Premijeri su prisustvovali i profesor Goran Milašinović, autor romana "Slučaj Vinča“, po kojem je scenarista Vuk Ršumović priredio ovu filmsku priču. Na crvenom tepihu bili su i naši mladi glumci Jovan Jovanović, Alisa Radaković, Ognjen Mićović, kao i Maja Čampar. 

 

 

Promo

 

Premijera ovog filma u okviru prestižnog programa Piazza Grande ujedno je i prvi put da se jedan balkanski film prikazuje u selekciji ovog dela programa festivala u Lokarnu.

"Jučerašnja premijera je bila veliki događaj i to ne samo za nas, autore filma, već mislim i za srpsku kinematografiju uopšte. Prvi put je jedan film sa naših prostora prikazan pred 8.000 ljudi na najvećem otvorenom bioskopu. Po reakcijama publike, po tome kako su pratili i disali sa filmom, mislim da sa dosta optimizma možemo da se nadamo da će ova zaboravljena priča iz naše, ali i svetke istorije, pronaći svoj put do publike širom sveta, i veoma sam srećan zbog toga", izjavio je Dragan Bjeloglić nakon jučerašnje svetske premijere.

Promo

 

Povodom svetske premijere u Lokarnu, Filmski centar Srbije danas je na filmskom trgu priredio i koktel za posetioce ovog festivala, kako bi se što bolje upoznali sa domaćom kinematografijom i projektima koji se realizuju zahvaljujući FCS.

Promo

 

Nakon premijere u Lokarnu, "Čuvari formule“ će biti prikazan 15. avgusta u okviru glavnog programa 29. Sarajevo Film Festivala, a od sredine novembra ga možemo očekivati u bioskopima u Srbiji i širom regiona.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura