Aktuelno iz kulture

Poslednje veče Nišvila obeležili Antonio Sančez i Tana Aleksa, ali i kontroverzni nastup repera Trikija

Komentari

Autor: Euronews

14/08/2023

-

11:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nišvil džez festival završen je protekle večeri na Niškoj tvrđavi nastupima Mateja Jezdić Benda, Austrian Syndicate, Al-Quasar, Tane Alekse i Antonija Sančeza, kao i kontroverznog muzičara Trikija.

Britanski reper Adrijan Nikolas Metju Tous, kom je Triki scensko ime, nekadašnji je član popularne grupe Massive Attack i najavljivan kao jedan od hedlajnera, ali su mnogi bili razočarani njegovim nastupom. Muzičar je, naime, odlučio da nastupa u polumraku, a tokom sat vremena, koliko je trebalo da traje njegov koncert, više puta je napuštao binu. 

Pre njegovog nastupa, niška publika je imala priliku da čuje Antonia Sančeza, jednog od 10 najboljih bubnjara sveta, inače kompozitora za Oskarom nagrađeni film "Birdmen", kao i njegovu suprugu Tanu Aleksu.

"Sjajna je publika, lepa atmosfera. Ovo je stvarno veliki festival. Iznenađen sam. Publika prati džez, pop, rok ili bilo koju drugu vrstu muzike i to je sjajno", rekao je Sančez za Euronews Srbija.

Ovogodišnji slogan Nišvila - "Čekajući nacionalni status"

Tokom četiri festivalska dana pod  posetioci su mogli da uživaju u više od 900 muzičkih nastupa na 16 bina i gotovo 300 programa. Organizovan je i niz novih programa, među kojima i prvi Street Workshop koji je prolaznicima omogućio da se oprobaju u džeziranju. 

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Na 29. izdanju Nišvila nastupali su Roberto Fonseka, Dubioza kolektiv, Alma Mićić Bend sa Gregorijem Hačinsonom, Ida Nilsen sa svojim Fankbotovima i čuvene grupe Eurocubans i Aian Dub Foundation. 

Festival su zatvorili trubači koje je predvodio Konstantin Kirjanov.

"Ja se nadam da neko čuje i prati sve ovo što radimo, jer uložen je ogroman napor da se pokaže da Srbija ima jedan veliki umetnički festival svih pravaca umetnosti naslonjenih na džez. Mislim da ni Evropa nema ovako nešto", rekao je za Euronews Srbija direktor Nišvila Ivan Blagojević. 

On je podsetio da je slogan ovogodišnjeg Nišvila "Čekajući nacionalni status", jer je Nišvil zajedno sa Egzitom, Gučom i Beer Festom tražio od Vlade Srbije nacionalni status.

"Nadam se da će oni koji odlučuju, pre svega Vlada Srbije, prepoznati da ova četiri festivala među kojima je i Nišvil zaslužuju nacionalni status i zaslužuju da se u njih investira, da bi vratili stostruko više budžetu Srbije", rekao je Blagojević. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura