Aktuelno iz kulture

Svetska premijera filma "Što se bore misli moje" na "Filmskim susretima" u Nišu

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2023

-

11:26

Svetska premijera filma "Što se bore misli moje" na "Filmskim susretima" u Nišu
Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Festival glumačkih ostvarenja igranog filma održaće se od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici u Nišu, a publika će imati priliku da vidi 13 filmova u takmičarskom programu.

Selektor festivala Dejan Dabić je napomenuo da da su popularni "Filmski susreti" najstariji festival koji se održava pred najmnogobrojnijim auditorijumom jer na Letnjoj pozornici na Niškoj tvrđavi filmove gleda tri hiljade ljudi. 

"Imaćemo i jednu svetsku premijeru. Reč je o ostvarenju u režiji Milorada Milinkovića 'Što se bore misli moje' koje govori o istorijskom periodu koji prethodi ubistvu Kneza Mihaila Obrenovića 1868. godine. Imamo jednu festivalsku premijeru i pet niških premijera", rekao je Dabić i dodao da će publika u Nišu videti veliki broj kvalitetnih glumačkih kreacija. 

Dabić je naglasio da festival ove godine ima četiri filma različite stilske i žanrovske orjentacije koji govore o tinejdžerskom dobu. 

"Interesantno je da ćemo na festivalu prikazati i tri filma koji se bave našim službama, što u bližoj ili daljoj prošlosti, ali i ostvarenja koja se bave temama iz savremene istorije kao što je film 'Oluja'" rekao je Dabić i dodao da će publika u Nišu imati prilike da vidi reprezentativni presek onoga što je snimljeno u našoj kinematografiji u proteklih godinu dana. 

Za njega nema dileme da su Filmski susreti, uz festival u Puli naprestižnija filmska smotra na prostoru nekadašnje Jugoslavije. 

"Pula je proslavila 70. izdanje festivala ove godine, a mi pripremamo 58. izdanje naših Filmskih susreta. Publika koja dolazi na ova dva festivala odlično poznaje film. Verujem da publiika u Nišu nepogrešivo prepoznaje kvalitet glumačkih ostvarenja. Glumci u Niš dolaze da osete reakciju publike koja gleda film, a ne da se slikaju sa obožavaocima", kazao je Dabić i dodao da je festival u Nišu odličan lakmus za život filma u kasnijoj bioskopskoj distribuciji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura