Aktuelno iz kulture

Premijerom filma “Momak i devojke” svečano otvoren 6. Dunav Film Fest u Smederevu

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

22:16

Premijerom filma “Momak i devojke” svečano otvoren 6. Dunav Film Fest u Smederevu
Otvoren 6. Dunav Film Fest u Smederevu - Copyright Tanjug/Dunav Film Fest/Filip Olćan

veličina teksta

Aa Aa

Filmski festival “Dunav Film Fest” (DFF) u svom šestom izdanju svečano je otvoren večeras u Smederevu premijerom domaćeg filma “Momak i devojke” reditelja Ivice Vidanovića i trajaće do nedelje, 27. avgusta.

Devojčica glumica Ines Petrović iz navedenog ostvarenja je zvanično otvorila filmski festival na sceni Smederevske tvrđave.

Zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić istakla je da su veoma ponosni što su i šestu godinu zaredom ugostili DFF koji spaja filmska svetla sa kulturnim bogatstvom ovog grada na Dunavu.

Tanjug/Dunav Film Fest/Filip Olćan

 

Ona je navela da festival predstavlja proslavu umetnosti i kulture, kao i da polako postaje deo kulturne baštine Smedereva, a filmski program i ove godine donosi ostvarenja različitih žanrova.

Idejni tvorac i selektor ovogodišnjeg programa DFF Igor Stanković naglasio je da šesto izdanje ima najviše filmova i gostiju do sada, te je pravi praznik sedme umetnosti, a Smederevo se nalazi na mapi evropskih festivala i kinematografije.

Stanković je opisao domaći film na otvaranju "Momak i devojke" kao "divno delo koje će sve da nas razgali i sigurno učini boljim", i poželeo festivalu da sigurno ide ka desetom izdanju i približi se Evropi.

U okviru programa Festivala podunavskih zemalja na nekoliko atraktivnih lokacija biće prikazano 35 ostvarenja u četiri programske celine - “Takmičarska selekcija”, “Neprolazni”, “Porodica na okupu” i “Reka-pitulacija”.

Takmičarsku selekciju DFF čini šest filmskih ostvarenja - “Tačka povratka” Roberta Hloza (Češka Republika, Slovačka, Srbija, Poljska), “Sisi i ja” Frauke Finstervalder (Nemačka, Švajcarska), “Nula kalorija” Džesike Hausner (Austrija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Danska, Katar), “Sigurno mesto” Juraja Lerotića (Hrvatska), “Plastično nebo” Tibora Banockija i Sarolta Saboa (Mađarska, Slovačka) i “Da li me voliš?” Tonije Nojabrove (Ukrajina, Švedska).  

Tanjug/Dunav Film Fest/Filip Olćan

 

Glavna lokacija festivala i ove godine biće Mali grad Smederevske tvrđave, gde će publika pratiti takmičarski program u kome se autori bore za nagradu ''Dunavska lađa'' za najbolji film. 

Osim Tvrđave u Malom gradu, projekcije će se odvijati u Dunavskom parku, Platou kod Кarađorđevog duda, na letnjoj sceni i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo. 

O nagradi će odlučivati žiri u sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, poznati srpski reditelj koji decenijama živi u Americi.   

Dunav Film Fest će 27. avgusta u 20 časova zatvoriti ostvarenje “Madam Di Bari” rediteljke i glumice Majven. 

Film koji je otvorio ovogodišnji filmski festival u Kanu vraća Džonija Depa na bioskopsko platno posle poznatog sudskog procesa zbog čega je bio udaljen sa holivudske A liste.

Tanjug/Dunav Film Fest/Filip Olćan

 

Na sceni Tvrđave u Malom gradu biće prikazani van konkurencije domaći film “Zaštita pre svega” Pavla Vučkovića, prve dve epizode TV serije “Tunel” Petra Ristovskog, a u Centru za kulturu dokumentarac “Film davne budućnosti” Siniše Cvetića, “Sveta Petka - Krst u pustinji” Hadži-Aleksandra Đurovića, uz razgovore sa rediteljima. 

Na repertoaru Dunav Film Festa su i “Zločini budućnosti” Dejvida Kronenberga, “Zvezde u podne” Kler Denis, “Izgubljeni kralj” Stivena Frirsa, “Senka Karavađa” glumca i reditelja Mikelea Plaćida, “Zločin je moj” Fransoa Ozona., “Zlato Rajne” Fatiha Akina.  

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa u Malom gradu Smederevske tvrđave.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura