Aktuelno iz kulture

Počinje Dunav film fest: Brižljivo selektovani filmovi iz zemalja podunavskog sliva

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

10:18

Počinje Dunav film fest: Brižljivo selektovani filmovi iz zemalja podunavskog sliva
Počinje Dunav film fest: Brižljivo selektovani filmovi iz zemalja podunavskog sliva - Copyright Fonet/Filip Olćan

veličina teksta

Aa Aa

Festival filmova podunavskih zemalja Dunav film fest počinje večeras i traje do 27. avgusta u Smederevu. Selektor festivala Igor Stanković kaže da šesto izdanje donosi 35 "brižljivo i pažljivo selektovanih filmova, koji će dati neki presek kinematografije zemalja kroz koje prolazi Dunav", i zakružiće broj od ukupno 200 prikazanih na svih šest izdanja festivala. 

Selekcija Takmičarskog programa obuhvata isključivo zemlje podunavskog sliva, ali Stanković dodaje da će u pratećim programima biti rekapitulacija godine i filmova koji su obeležili festivalsku i bioskopsku scenu Evrope.

"Mnogi od tih filmova nisu ni prikazani do sad kod nas, tako da će biti kuriozitet da pojedini filmovi budu prvi put prikazani", naglasio je Stanković.

Printscreen YouTube/Televizija KCNi SMEDEREVO

 

Prema njegovim rečima, Centar za kulturu Smedereva biće prostor za neke male retrospektive, kao što je 60 godina od filma "Osam i po" i 30 godina od smrti njegovog reditelja Italijana Federika Felinija.

Tu su "Novac" Rober Bresona povodom 40 godina od njegovog poslednjeg filma, koliko je prošlo i od ostvarenja "Kakav deda takav unuk", rađenog po scenariju Jovana Markovića.
"On je danas uspešan i posnosan deda uspešnih unuka uključujući glumicu Mionu Marković", naglasio je Stanković.

Dunav Film Fest/Promo

Iz filma "Nula kalorija"

Stanković je naglasio da će festival otvoriti filmu "Momak i devojke" reditelja Ivice Vidanovića, kao "toplo, letnje, porodično osveženje", koji je već prikazan i na festivalu Filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. 

"Tamara Aleksić u briljantnoj ulozi, režija ne tako znanog reditelja Vidanovića po dugometražnim filmovima, ali (znanog) po opusu, svemu što je radio i na čemu se potpisuje. Velika filmska karijera koja će sigurno sa filmovima koji dolaze biti još značajnija", naveo je Stanković.

Među prikazanim ostvarenjima naće se i film "Zaštita pre svega" reditelja Pavla Vučkovića, kao i premijera početna dva nastavka serije "Tunel" Petra Ristovskog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu