Aktuelno iz kulture

Sutra počinju 58. "Filmski susreti" u Nišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2023

-

12:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "Filmski susreti", 58. po redu, počinje sutra, a trajaće do 1. septembra, na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. U zvaničnom programu festivala biće prikazano 14 filmova.

Nišlije će moći da uživaju u više filmova premijerno, a novina ove godine je što će prve večeri, posetioci gledati tri, umesto dva filma. Takođe, na otvaranju će biti uručena i nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" glumici Mirjani Karanović. 

Prema poslednjim informacijama, skoro svi kompleti ulaznica su prodati i sve je spremno za otvaranje i interesovanje je veliko.  

Selektor Filmskih susreta Dejan Babić ističe da će ove godine festival imati svetsku premijeru filma "Što se bore misli moje", Milorada Milinkovića, koji govori o poslednjoj sedmici života kneza Mihaila Obrenovića, uoči atentata 1868. godine.

"Imaćemo jednu festivalsku i šest niških premijera - to su filmovi koji nisu imali redovnu bioskopsku distribuciju već su imali premijere na domaćim i svetskim festivalima. Od ostalih pratećih programa koje bih posebno izdvojio je promocija monografije posvećene Slavku Štimcu, prošlogodišnjem dobitnku nagrade 'Pavle Vuisić' i okrugli sto 'Filmske i TV uloge Dragomira Bojanića Gidre', povodom 90 godina od rođenja i 30 godina od smrti ovog velikog glumca", rekao je Babić. 

Na pitanje da li se razmišlja o regionalizaciji ovog filmskog festivala, Babić odgovara da ona na neki način već postoji.  

"Mi već desetak godina uzimamo u takmičarski program i filmove na jezicima za koji nisu potrebni prevodioci. Treba nešto uraditi sa festivalom, slažem se ali taj određeni oblik regionalizacije već postoji", kaže Babić. 

Susreti se završavaju 1. septembra dodelom osam zvaničnih nagrada.

"Filmski susreti" su jedinstvena manifestacija posvećena glumačkim ostvarenjima i najstariji filmski festival u Srbiji. Počeo je sa radom 1966. na inicijativu Udruženja filmskih glumaca Srbije, projekcijom filmova na letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. Glumi su se tada prvi put okupili u Nišu kako bi nagradili one koji su pružili najbolje kreacije na filmskom platnu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu