Aktuelno iz kulture

Film o Savi Šumanoviću na Festivalu "Ćirilicom" u Budvi

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2023

-

16:50

Film o Savi Šumanoviću na Festivalu "Ćirilicom" u Budvi
Film o Savi Šumanoviću na Festivalu "Ćirilicom" u Budvi - Copyright Narodna biblioteka Budve/Promo

veličina teksta

Aa Aa

U okviru sedmog Festivala "Ćirilicom" u Starom gradu u Budvi, na Trgu između crkava održana su dva programa posvećena velikom srpskom slikaru Savi Šumanoviću (1896-1942).

Sinoć, na početku večeri, prikazan je tridesetominutni art-dokumentarni film o Šumanoviću "Svetlost i senke – i umetnike ubijaju, zar ne?" u produkciji Kulturnog centra Vojvodine "Miloš Crnjanski" za koje režiju potpisuje Dragoljub Elčić, a nakon toga predstavljena je i knjiga "Jelen noći" Dragana Jovanovića Danilova, koju kritičari nazivaju književnim spomenikom jednom od najvećih srpskih slikara.

Film „Svetlost i senke“ sniman je u Vinkovcima, Šidu, Beogradu, Parizu, uz prikaz Šumanovićevih slika i autentičnih, originalnih dokumenata i već je dobio oko 50 nagarada širom sveta, a kako podseća RTV Budva, to je prvi film o Šumanoviću od 1958. godine kada je reditelj Aleksandar Petrović snimio "Puteve". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Biblioteka Budva (@nbbudve)

Nakon projekcije usledio je razgovor o filmu, koji je upotpunjen predstavljanjem knjige "Jelen noći" o kojoj su pored autora, govorili i izvršni producent filma Goran Ikonić i književnik i književni kritičar Nenad Šaponja.

Ikonić je naglasio da je novim filmom o Šumanoviću ispravljena istorijska nepravda jer se, kako je ocenio, radi o svetskom slikaru koji je za kratko vreme ostavio velika svetska dela.

Šaponja, čijom zaslugom je program o Šumanoviću upriličen u okviru ovogodišnjeg Festivala "Ćirilicom", napomenuo je da je ostvarenje do sada dobilo oko 50 nagrada na festivalima širom sveta.

Autor knjige govorio je o delu "Jelen noći" u kojem Šumanović opisuje kako je radio na čuvenoj slici "Pijana lađa".

Sava Šumanović smatra se jednim od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka, sa opusom od 800 slika i 400 crteža i skica. Rođen je u Vinkovcima, odrastao u Šidu, a školovao se u Zagrebu. 

Od 1920. do 1928. stvarao je u Parizu, gde je bio učenik Anrea Lota, istaknutog likovnog pedagoga pravca analitičkog kubizma, a u Francusku se nakratko vratio početkom 1930-ih.

Šumanovića su ustaše ubile 30. avgusta 1942. godine. Uvršten je u 100 najznamenitijih Srba, a najveći broj njegovih dela čuva se u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu.
 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura