Aktuelno iz kulture

Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" otvorena u Parizu: Umetnost kao most između država

Komentari

Autor: Fonet

25/05/2023

-

22:40

Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" otvorena u Parizu: Umetnost kao most između država
Izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" otvorena u Parizu: Umetnost kao most između država - Copyright TANJUG/ Ministarstvo kulture

veličina teksta

Aa Aa

U Kulturnom centru Srbije u Parizu danas je otvorena izložba "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", koja je organizovana u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske iz Novog Sada.

TANJUG/ Ministarstvo kulture

 

Ministarka kulture Maja Gojković istakla je, otvarajući izložbu, da Kulturni centar u Parizu ima značajnu ulogu u jačanju kulturnih veza između Srbije i Francuske, jer pariskoj i francuskoj publici uspešno približava svu raznolikost i raznovrsnost srpske kulture, gradeći mostove i povezujući naše narode, institucije i pojedince.

TANJUG/ Ministarstvo kulture

 

Gojković je podsetila na činjenicu da se veliki broj umetnika iz Srbije školovao u Parizu i u tom gradu stekao svetsku slavu i da među njima svojim darom i autentičnom slikarskom veštinom Šumanović zauzima počasno mesto, a njegovo delo verno simbolizuje povezanost kultura dve zemlje.

TANJUG/ Ministarstvo kulture

 

"Dela znamenitog srpskog slikara prisutna su u Parizu duže od jednog veka i ovaj grad poslužio je srpskom slikaru kao tema i motiv za neka od najznačajnijih radova iz njegovog opusa. Družeći se i sarađujući sa najuticajnijim umetnicima svoga doba u Parizu, Šumanović je prenosio u otadžbinu ne samo svoje impresije o aktuelnim umetničkim kretanjima, već i duh jednog vremena“, kazala je Gojković.

Direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski Popović rekla je da, proslavljajući 50 godina postojanja Centra, danas promišljamo njegovu budućnost i nosimo u sebi sećanje na one koji su bili deo duge i bogate istorije tog mesta.

Šef odeljenja za Balkan pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Nikola Faj istakao je da su umetnost i kultura već jako dugo važni mostovi između naših dveju zemalja i podsetio da je Francuska ugostila mnoge srpske umetnike.

"Moramo ceniti ove kulturološke veze koje nas obogaćuju i ojačavaju uzajamno razumevanje. Srbija čini deo evropske kulturne mape, a naša želja je da u nadolazećim godinama ojačamo naše kulturološke veze, ne samo između institucija, nego i između nezavisnih umetnika“, kazao je Faj.

TANJUG/ Ministarstvo kulture

 

Na izložbi je predstavljeno devet slika i četiri crteža iz Galerije Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, zatim video animacije slika Doručak na travi i Pijana lađa, a postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, kao i radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.

Izložba i promocija publikacije "Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" realizuju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine i Francuskog instituta u Srbiji – ogranak u Novom Sadu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura