Aktuelno iz kulture

Mina Milošević o novoj predstavi BDP: Kritički smo se bavili Ibzenom, ali nismo izvodili jednostrane zaključke

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2023

-

12:18

Mina Milošević o novoj predstavi BDP: Kritički smo se bavili Ibzenom, ali nismo izvodili jednostrane zaključke
Mina Milošević o novoj predstavi BDP: Kritički smo se bavili Ibzenom, ali nismo izvodili jednostrane zaključke - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Dramaturškinja Mina Milošević autorka je novog komada koji se igra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta pod nazivom "Ibzenove aveti" u režiji Ivana Baletića. Tekst je napisala na osnovu građe dobro poznatih komada čuvenog švedskog pisca ("Heda Gabler", "Lutkina kuća", "Aveti", "Per Gint", "Rosmersholm"), ali i njegove biografije, kao i brojnih teorijskih tekstova na temu Ibzenovog stvaralaštva.

"Pozvala sam se na ono što me inače ranije zanimalo u Ibzenovom stvaralaštvu dok sam studirala dramaturgiju. Tu su pre sve ga bile njegove ženske junakinje, pošto je pisao o ženama. One su bile nosioci, glavni likovi komada i čak se smatraju protofeminističkim komadima", navela je Milošević u razgovoru za Tanjug Reflektor.

Glavni junak komada je sam Ibzen, koji je suviše zauzet bavljenjem sobom i takmičenjem sa svojim savremenikom, dramskim piscem, Avgustom Strindbergom, da bi primetio da njegove udružene dramske junakinje – Nora, Heda Gabler i Tea Elvsted – u jednom sasvim običnom ibzenovskom salonu pokreću pobunu protiv njega. Pitanje je, međutim, da li će ga njegova istorijska uloga borca za prava žena poštedeti gneva onih žena koje ga najbolje poznaju, njegovih junakinja.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predstava je pripremana u okviru projekta "Novi glasovi" koji donosi nove ideje mladih pisaca, reditelja i glumaca na otvorenu scenu BDP-a "BDP Millennium Arena" tokom avgusta, a Milošević je došla do nekih kontradiktornih podataka o Ibzenovom stvarlaštvu, što je bila osnova za dramski konflikt unutar drame "Ibzenove aveti".

"Došli smo u situaciju da imamo njegove junakinje koje se okreću protiv njega kao pisca. Došli smo do saznanja da su neki elementi njegovih drama povezani sa nekim elementima njegove biografije i onda smo istraživali tu građu i napravili nešto novo", navela je Milošević.

Primetivši da je najzahtevnije u procesu bilo da učine aktuelnim i zanimljivim Ibzenova dela "koja su arhaična za savremenu publiku", Milošević je dodala da je bio potreban napor "da se nađe način da ta klasika ogovara današnjoj publici".

"Bio je težak zadatak da napravimo dramsku strukturu koja će se baviti kritički Ibzenom kao piscem, a da nas ne povede previše da ne izvedemo jednostrane zaključke", dodala je Milošević.

Prema njenim rečima, prilikom proba svaki deo ekipe je kreativno inspirisao drugi, i kompozitor, glumci i ceo kreativni tim su imali sjajne ideje, 

Milošević je rekla da bi volela da radi pozorište, film i serije, ali pre svega ako bi imala prostora da iznosi svoje tekstove, pošto ima "komade koji čekaju svetlost dana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu