Aktuelno iz kulture

Bajić Jočić: Podele su i dalje među nama, kako u Srbiji, tako i regionu

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

12:15

Bajić Jočić: Podele su i dalje među nama, kako u Srbiji, tako i regionu
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Rediteljka i producentkinja Jelena Bajić Jočić najavila je premijeru filma "Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića za 10. oktobar u Beogradu, i u razgovoru za Tanjug naglasila da su podele i dalje među nama kako u Srbiji tako i u našem trusnom regionu. 

Osvrćući se na događanja na Sarajevo film festivalu gde je ostvarenje "Heroji Halijarda" bilo u cetru pažnje iako ga nije niko video, Bajić Jočić je šaljivo naglasila da su se mediji šalili da možda Bono Voks iz benda "U2" može da otvori festival, ali Radoš Bajić je glavna zvezda iako nije ni bio u Sarajevu. 

"Trejler filma prikazan je u okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu Festivala. Telekom je predstavljao nove projekte za novu sezonu. Taj deo festivala nije bio predviđen za publiku. Imali smo prezentaciju koju su tamošnji mediji pretvorili u skandal" kaže Bajić Jočić i dodaje da se iz produkcije filma nisu obazirali na medijske sadržaje sve dok gradonačelnica Sarajeva nije zatražila ostavke čelnika i organizatora festivala. 

Kako kaže tek su se tada zabrinuli. 

"Naša najveće razočaranje tiče se odgovora organizatora festivala u kojem se navodi kako su zatečeni i da nisu bili obavešteni o detaljima prezentacije. Dan ranije smo imali probu prezenrtacije koja je dostavljena organizatorima ranije. Otišla sam u Sarajevo misleći da je to veliki, internacionalni festival i doživela veliko razočarenje. Taj festival je na primeru prezentacije filma Heroji Halijarda pokazao da u Sarajevu nema slobode govora i slobore izražavanja. Bila je to ozbiljna diskriminacija" poručuje Bajić Jočić. 

Za nju nema dileme da danas u savremenom društvu, na festivalu koji je podržan od strane Evropske komisije mora da postoji sloboda prezentacije filmova čija se premijera tek očekuje. 

   "Ne mora taj film da se uklapa u programsku selekciju, ali autor mora da ima pravo da o svom ostvarenju nešto kaže. U ovom momentu ne želim da odem u Sarajevo. Sve što se desilo u Sarajevu podržava poruku fulma 'Heroji Halijarda', da su podele i dalje duboko u nama i da nam svima nedostaje sloge na prostoru nekadašnje Jugoslavije" kaže Bajić Jočić.

Prema njenim rečima, film je do sada videlo nekoloko desetina ljudi. 

"Bila je zatvorena projekcija za ekipu i ljude. Dakle, film nije prikazan u javnosti, a već je osuđen i već je obeležen. O njemu je već pisao 'Holivud riporter'. Tačnije o skandalu. Naravno bez osvrtanja na suštinu skandala i osude festivala" kazala je Bajić Jočić. 

Kako kaže, posle svega što se dogodilo u Sarajevu, raduje se što će publika ipak videti film i sama proceniti kakvog je sadržaja. 

"To je veliki, snažan i emotivan film koji nosi antiratnu i humanitarnu poruku u više slojeva" kaže Bajić Jočić i napominje da je zajedno sa ekipom radila film skoro pet godina. 

Ističe da je samo snimanje filma trajalo dve godine. 

"Pratili smo naš plan snimanja koji je uključivao i animaciju. Ovo je možda prvi film u srpskoj produkciji gde su animacije i specijalni efekti pripremani mnogo pre početka snimanja. Svaka faza rada na ovom projektu je promišljena i vrlo studiozno rađena. Tema filma je zaslužila takav pristup"  kaže Bajić Jočić. 

Reakcije glumaca i naših kolega posle te zatvorene projekcije filma su zaista fenomenalne i mi se šalimo da su svi ostavili barice ispod sedišta. 

"Film je jako potresan i emotivan. Verujem da smo snimili snažno ostvarenje. Ne može čovek posle gledanja, odmah ni da govori. Šalim se nekada da smo ostavili na kraju filma dužu špicu zbog emocija publike" kaže Bajić Jočić i dodaje da je na filmu radilo preko 600 članova ekipe. 

"Imamo ogroman broj glumaca i domaćih i stranih. Veliki broj statista...Reakcije ljudi koji su videli film su odlične. Rasterećeni su jer su videli da ima smisla to što su radili" kaže Bajić. 

Govoreći o tv formatu "Azbuka našeg života" čiju će drugu sezonu publika imati prilike da vidi tokom jeseni i zime na Super star tv kanalu, Bajić Jočić napominje da je pronašla tanane teme o međuljudskim odnosima u knjigama Mirijane Bobić Mojsilović. 

"Fenomenalna vrednost njenih knjiga leži u finom cinizmu kojim se Mirijana Bobić Mojsilović služi da opiše društvo u kojem živimo. Otkupili smo prava i ušli u pisanje scenarija za seriju. Okupila sam tim mladih scenarista koji su činili Milica Jeftić i Boris Grgurović. Sa njima sam ušla u tu priču kao kreator i reditelj serije. Mira je čitalu svaku epizodu koju smo snimali" kaže Bajić Jočić. 

Kaže da je za žensku glavnu ulogu imala na umu Aleksandru Janković. 

"To mi je bio pravi odabir od prvog trenutka. Prva glavna uloga Aleksandre Janković u nekoj od tv serija je upravo u tv formatu "Azbuka našeg života". Ona je afirmisana pozorišna glumica, ali želela sam da baš ona i Jadran uđu uloge običnih ljudi, a ne neki popularni glumci koje zna cela Srbija" kaže Bajić Jočić. 

Kako kaže bila je očajna jer nije imala glumca za glavnog muškog glumca za seriju i Jadran Malkovič se pojavio bukvalno na instagramu. 

"Naša saradnica iz produkcije mi je pokazala njegov instargram profil i pozvali smo ga na kasting. Prošao je kastng, probe sa Aleksandrom Janković i eto ga u seriji. Rizikovali smo. Mogao je da snima 15 dana pa da nestane ili da ode sa snimanja, ali eto rizik se isplatio" kaže Bajić Jočić i dodaje kako će publika imati prilike da vidi neočekivane zaplete u novoj sezoni. 

"Odemo malo na ivicu trilera, ali onda se ispostavi da nismo skrenuli u triler. U svakom slučaju druga sezona serije "Azbuka našeg života" biće u novom stilu", rekla je ona.

Komentari (0)

Kultura