Aktuelno iz kulture

"Iza brda, preko brega" i "Dedine priče": Na Festivalu pozorišta za decu u fokusu predstave iz Osijeka i Subotice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2023

-

09:55

"Iza brda, preko brega" i "Dedine priče": Na Festivalu pozorišta za decu u fokusu predstave iz Osijeka i Subotice
Predstava Iza brda, preko brega - Copyright Damir Vujković

veličina teksta

Aa Aa

Drugog dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su dve predstave: “Iza brda, preko brega” Dečjeg pozorišta Subotica i “Dedine priče” u produkciji Pozorišta Dečjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Predstava “Iza brda, preko brega” Dečjeg pozorišta Subotica izvedena je na sceni ovog pozorišta. Ovo je predstava o dečacima i njihovom odnosu prema ženama, zasnovana na mađarskoj nacionalnoj tradiciji i elementima mađarskih običaja koji su suština i srž kulture Mađara.

Ađaš Adam, glumac koji u predstavi igra Hunora, jednog od dečaka, osvrnuo se na rad na ovoj predstavi: “Već peti put radim sa rediteljem Ricom Arminom i svaki put sam uživao. U radu s njim koristimo motive Commedia dell'arte. Jako volim ovaj način rada, način na koji se pokrećemo na sceni i taj čitav stil glume”.

Predstava “Dedine priče” izvedena je na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta, a govori o čarima priča pred spavanje, koje je iskusio svako ko je imao sreću da školski raspust ili, bar vikend svog detinjstva provede uz baku i deku. One nisu samo puko uspavljivanje – već druženje na obostranu korist, jer se njima iskazuje bliskost među generacijama koja ostaje do kraja života. Nisu se uvek pripovedali klasici, već su bake i deke priče neretko izmišljali – time prenoseći znanje i iskustvo.

Damir Vujković

 

Ivica Lučić, glavni glumac u predstavi, ujedno je i direktor Dečjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, a već je bio nagrađivan na festivalu u Subotici s predstavom “Deveta ovčica”. O svojim impresijama o festivalu je rekao: “Uvek mi je drago doći u Suboticu. Jako sam se dobro osećao ovde zato što sam tu video i upoznao ljude iz raznih krajeva sveta. Sudelovanjem i boravkom u Subotici moj krug prijatelja se proširio”.

Ivica Lučić je o predstavi rekao: “Nastala je za tridesetogodišnjicu mog umetničkog rada, a ja sam poželeo da imam monodramu. U ovoj predstavi volim glumu, igru, poruku, prenos tog osećaja koji doživljavam kroz igru kao glumac, kad ga uspem preneti na publiku. Ne zato što ću je rasplakati, već zato što ću preneti dobar osećaj. Tuga nije loš osećaj, samo je treba prepoznati, pustiti se i protugovati šta treba”.

U ponedeljak je počelo i Četrnaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na Otvorenom univerzitetu u Subotici. Rukovodilac foruma je dr Marijana Prpa Fink, a ovogodišnja tema foruma je “Vreme i odgovornost u pozorištu za mlade”.

Damir Vujković

 

U Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš", otvorena je “Studentska izložba festivalskog plakata - Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu”.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica, na otvaranju izložbe je istakao: “Vizuelni identitet ovog festivala počiva na jako dobroj saradnji koju imamo sa Fakultetom primenjenih

umetnosti u Beogradu. Ovo je 14. godina u kojoj sarađujemo s ovom vrlo važnom institucijom. Naravno, menjaju se generacije, i nama je drago da sada možemo da pozdravimo novu generaciju studenata i profesora”.

Zdravko Mićanović, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u penziji, kao posebno interesantnu u ovogodišnjim radovima je istakao teksturu: “To je jedan od specifičnih likovnih elemenata, pored linije, boje i valera, koji se očima dodiruje. Tekstura je likovni element čak i na dva nagrađena plakata. Naše oko više neće da traži šta je taj plakat izvan sebe rekao, već šta taj plakat unutar sebe govori. Dok linija opisuje, tekstura suštinski otkriva tu strukturu”.

Boban Savić Geto, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, izrazio je veliku radost što je u prilici da nastavi saradnju koja traje skoro deceniju i po. “Iskoristiću priliku da se u ime mojih studenata izvinim članovima žirija, čiji je posao inače nezahvalan i težak, što je ove godine zapravo bio još teži”, zaključio je u šaljivom tonu Savić.

U Galeriji Otvorenog univerziteta otvorena je izložba plakata kojom se obeležava 30 godina Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, kao i izložba “Kalamandrija - poziv u strip”, povodom 190 godina rođenja Zmaja Jove Jovanovića.

Damir Vujković

 

Direktor Otvorenog univerziteta Subotica, Ilija Tatić, pozdravio je brojne okupljene đake koji su organizovano došli sa nastavnicima na otvaranje dve izložbe u Galeriji ove institucije.

Zdravko Mićanović, autor radova sa izložbe “Kalamandrija - poziv u strip”, obratio se prisutnima rečima: “Ovo je prva izložba koju sam napravio na ovakav način, da je vezana za strip. Naravno, povod je izvanredan – 190 godina od rođenja čika Jove. Nekoliko godina sam, za dečiji list koji izlazi u Rijeci, radio te stripove. I onda, kada sam video da je to obiman izbor, došlo je do ideje da ova izložba može biti na festivalu”.

Pisac Branko Stevanović se nadovezao rečima: “Čika Jova je prvi čovek koji je u naše krajeve doneo ono što se zove strip. I kad uzmete u ruke neki strip namenjen deci, imajte na umu da je prvi strip upravo u časopisu Neven on napravio”.

Umetnik Mile Tasić je najmlađim posetiocima izložbe poručio: “Crtajte stripove kod kuće, crtajte svoje junake. Svoje fudbalere, glumce, komšije, roditelje. Pogledajte ovu sjajnu izložbu stripa. Olovke u ruku, bojice, crtajte svoje stripove – odvešće vas na daleke puteve”. Tasić se osvrnuo i na drugu otvorenu izložbu: “Sa druge strane imamo plakate koji govore koliko o ovom festivalu, toliko i o vašim roditeljima, o nama, jer mi pamtimo tih poslednjih 30-ak godina koje smo proveli i živeli lepo uz dečiji festival”.

Održana je i radionica “Pozorište pitanja” za rani uzrast, namenjena profesionalcima, koju je vodila Kliona Nunan iz Irske, a počela je i trodnevna radionica “Ježeva kućica u kolevci” sa

štičenicima i vaspitačima doma “Kolevka” koju vodi reditelj i dramaturg lutkarskih predstava, dr Branka Radman.

U Hotelu Patria održan je program “Popodne sa Amelom Vučenić” – razgovor s jednom od ovogodišnjih dobitnica nagrade Mali princ.

Na Otvorenom univerzitetu Subotica predstavljeni su časopis Niti i Zbornik “Pozorište za decu – umetnički fenomen”.

U Bioskopu Eurocinema u Subotici na programu je bio norveški animirani film “Baš super”.

U utorak 19. septembra, trećeg dana festivala, publika će moći da pogleda predstave “Sedam Gavranova” iz banjalučkog Dječijeg pozorišta Republike Srpske (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 10h), “Priča o ljubavi jednog drveta” pozorište Play Aree iz Južne Koreje (Dečje pozorište Subotica, 12h) i “Pradevojčica” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 17h).

Za 16 časova u Hotelu Patria na programu će biti “Popodne sa Jelenom Sitar”, razgovor s jednom od ovogodišnjih dobitnica nagrade Mali princ.

Istog dana u 11 :30, u Dečjem pozorištu Subotica biće otvorena izložba lutaka iz predstava Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Za 17:30 u sali 212 Otvorenog univerziteta Subotica, zakazana je promocija knjige “Zavičaj dečje pesme: antologija poezije za decu i mlade autora sa novosadskom adresom” autora Popa D. Đurđeva u izdanju Društva novosadskih književnika.

U okviru programa “Trgovi i ulice” od 19. do 21. septembra na Trgu slobode u Subotici biće organizovani brojni plesni i drugi izvođački programi. Prva dva dana program počinje od 17 časova, dok će poslednjeg dana nastup početi u 18 časova.

Kliona Nunan će 19. septembra voditi dve radionice - “Voz snova” - prvo pozorišno iskustvo za decu uzrasta od 3 do 6 godina i njihove staratelje i “Vintidž glasovi i zvukovi” – radionicu za bebe od 0 do 3 godine.

U okviru filmskog programa u 11 časova u Bioskopu Eurocinema, biće prikazan francuski igrani film “Nova igračka”.

Komentari (0)

Kultura