Reflektor

Veče Mocarta i opera "Karmen" na Rosi festu

Komentari

Autor: Euronews

02/08/2021

-

16:14

Veče Mocarta i opera "Karmen" na Rosi festu
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Rosi fest, letnji operski program, ima za cilj razvoj i usavršavanje profesionalnih veština mladih operskih umetnika, a ove godine će se održati od 6. do 18. avgusta u Beogradu.

"Jedan od ciljeva projekta je edukacija, priprema i motivacija mladih umetnika i osvajanje nove operske publike kroz inovativan pristup režijskoj postavci i interpretaciji dela. Uspeh dosadašnjih operskih produkcija pokrenula je i inicijativu unutar festivala, za stvaranje poligona za savremena čitanja klasičnih operskih dela sa ciljem podmlađivanja i stvaranja nove operske publike", navode organizatori.

Prvo internacionalno takmičenje mladih pevača bilo je posvećeno opusu V. A. Mocarta, u okviru obeležavanja 230 godina od smrti ovog muzičkog genija. Nakon završenog onlajn konkursa, odabrano je sedam finalista koji će imati priliku da usavršavaju svoj operski repertoar sa predavačima Akademije, dok će se publici predstaviti na Gala koncertu i takmičenju 12. avgusta (19.30h) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, pod dirigentskom upravom Stefan Zekića, direktora festivala.

Ovogodišnji sastav internacionalnog žirija su: primadona Olga Makarina (Metropoliten opera, Njujork), Katarina Jovanović (sopran, redovan profesor FMU), Aneta Ilić (sopran, redovan profesor FMU), Srboljub Dinić (šef dirigent Nacionalnog teatra u Brajnšvajgu, Nemačka), Adi Bar (jedan od vodećih izrealskih operskih dirigenata).

Promo

 

Na završnoj večeri akademije, 18. avgusta (19.30h) u nacionalnom teatru biće izvedena opera "Karmen" u režiji Ane Grigorović, a pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića, dok će naslovnu ulogu tumačiti perspektivna izraelska pevačica Šaj Teri.

Karte za oba događaja se mogu kupiti putem stajta Rosi festa, kao i u knjižarama Vulkan.

Programi u Narodnom pozorištu, uz ograničen broj mesta za publiku, održavaju se uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu