Reflektor

Treći Prajd pozorišni festival od 12. do 17. septembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2021

-

10:35

Treći Prajd pozorišni festival od 12. do 17. septembra
An Ongoing Song - Copyright Heartefact

veličina teksta

Aa Aa

Hartefakt fond će u okviru ovogodišnje Nedelje ponosa organizovati treći Prajd pozorišni festival, koji će i biti održan od 12. do 17. septembra.

Tematski okvir ovogodišnjeg festivala su manipulacije, koje se nadovezuju na zabrinjavajuće političke desne diskurse širom Evrope, na strah od nasilja i regresije usled sve veće netrpeljivosti, mržnje i otvorenog nasilja prema pripadnicima LGBTIQ + zajednice u različitim zemljama.

"Velika je radost u vreme pandemije kroz pozorište preispitivati pitanja manipulacije. Ove godine naši međunarodni gosti donose veoma zanimljive umetničke forme koje preispituju postojeće okvire, ne samo u pozorištu već i u čitavom društvu. Pitanja solidarnosti, razumevanja i izgradnje drugačijih narativa za budućnost ključni su elementi našeg programa. I naravno, ljubav je zakon", kaže Andrej Nosov, pozorišni reditelj i kurator programa festivala.

Predstava koja će otvoriti ovogodišnji festival u nedelju, 12. septembra, od 20 časova na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu je "An Ongoing Song" poljskog autora Šimona Adamčeka. Ovaj komad se bavi pitanjima HIV-a iz jedne vrlo intimne pozicije, susreta, suočavanja i prihvatanja promenjenog zdravstvenog statusa. Predstavu će pratiti i susret autorskog tima sa pubikom, koji će se u saradnji sa organizacijom Potent, organizovati dan kasnije (12h) u Kulturnom centru "Grad".

"Strah od leptira" rediteljke Isidore Goncić zakazana je za 13. septembar od 20 časova na sceni Ustanove kulture "Vuk", a kroz ovu duo dramu se preispituju granice slobode, ko ih uspostavlja i koju cenu moramo platiti ukoliko ih pređemo, kao i to da li smo zapravo i u kojoj meri istinski slobodni.

Heartefact

Scena iz predstave "Strah od leptira"

Treći festilski dan posvećen je predstavi "Pazi na prazninu" hrvatskog reditelja Romana Nikolića (14. septembar od 20 časova, scena "Raša Plaović"), koja preispituje olake izbore koje pravimo prilikom definisanja drugog i drugačijeg. Kroz situaciju stanice na kojoj se susreću, protagonisti predstave povezuju dreg performans, tragičke junake i "moralna" prokazivanja koja dolaze iz dokumentarnog materijala.

Fasbinderove "Kišne kapi na vrelom kamenju" reditelja Juga Đorđevića bave se zloupotrebom pozicija moći iz različitih perspektiva, ne libeći se da istu situaciju pogledaju iz ugla predatora i žrtve. Predstava će biti izvedena 15. septembra od 20 časova na maloj Sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Karolina Bjanki, otvoriće novi festivalski pravac umetničkog studija i pogleda publike u proces kreiranja, istraživanja i stvaranja izvedbenih umetničkih formi. Ova brazilska umetnica, koja trenutno živi u Amsterdamu, otvara važna pitanja uloge i ranjive pozicije žena u izvođačkim praksama i publici će rezultate svog rada predstaviti 16. septembra od 20 časova u galeriji Endžio.

Karte za sve predstave možete naći na blagajnama pozorišta ili putem Ticket visiona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura