Reflektor

"Prerađevine Otašević" od četvrtka u Galeriji RIMA

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2021

-

15:07

"Prerađevine Otašević" od četvrtka u Galeriji RIMA
"Prerađevine Otašević" od četvrtka u Galeriji RIMA - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Izložba radova akademika Dušana Otaševića biće otvorena u četvrtak, 25. novembra, u Galeriji RIMA u Beogradu. Izložba je u celosti zasnovana na Otaševićevom odnosu prema delima i autorima iz istorije umetnosti na koje umetnik kroz svoj višedecenijski opus referiše na različite načine.

"Kroz raznovrsnu postmodernističku praksu citata, pastiša, kopija, simulakruma, Dušan Otašević od sredine osme decenije 20. veka sve do najnovijih radova, koji se prvi put predstavljaju na izložbi u Galeriji RIMA, uspostavlja vezu sa amblematskim delima i autorima iz umetničke prošlosti, od praistorije do pop-arta i konceptualne umetnosti", navode iz ove beogradske galerije.

Izložba obuhvata selekciju radova koje je sam umentik odredio terminom "prerađevine Otašević", a među kojima publika može videti objekat "Sangstrel-portret slikara" iz 1975, kao prvi Otaševićev primer citata jednog dela iz istorije umetnosti (Mantenjinog Sv. Sebastiana), zatim radova iz svih istorijskih epoha u kojima se poziva na autore poput Leonarda da Vinčija, Vermera, Sezana,  Maljeviča, Magrita, Dišana i Joko Ono, sve do najnovijih radova iz 2021. godine u kojima su dela Boša i Đota polazište zadruštveno kritičke, ali i autobiografske  sadržaje.

Promo

Sangstrel - portret slikara iz 1975, Dušan Otašević

Posebnu celinu u okviru postavke, koju otvara najstariji eksponat na izložbi - Otaševićev manifestni objekat "Mrtva priroda" iz 1967. godine - čine radovi u kojima umetnik, sa svoje duhovito ironijske pozicije, demistifikuje prirodu umetničkog stvaralaštva i ličnost umetnika.

Nalik tržnom centru 

"Otašević svojim 'prerađevinama' afirmiše model postmodernističkog umetnika za koga je istorija umetnosti nalik ogromnom tržnom centru u kome sam bira pravce svog kretanja i objekte interesovanja", navodi se u katalogu izložbe čija je autorka Nevena Martinović, koja dodaje da umetnik "sa jednakim interesovanjem prebira po rafovima istorije umetnosti, književnosti, religije i  mitologije, tehničkih izuma, naučnih i paranaučnih teorija, koliko i banalnih navika i pojava savremene svakodnevice.

Otaševiću je sasvim udobno u tom obilju narativa, jer on je glavni selektor i konzument, sasvim slobodan u svojim izborima. On je taj koji će na kraju dana izaći iz ultimativnog tržnog centra svih duhovnih i materijalnih proizvoda čovečanstva i poneti sa sobom samo ono za šta ima mesta u njegovoj vlastitoj priči.

Izložba u Galeriji RIMA će biti otvorena do kraja godine.

Dušan Otašević rođen je u Beogradu 1940. godine. Akademiju likovnih umetnosti (danas Fakultet likovnih umetnosti) u Beogradu završio je 1966. godine u klasi prof. Ljubice Cuce Sokić. Od 1965. priredio je blizu pedeset samostalnih izložbi i učestvovao na više od sto pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, na kojima je predstavio radove u različitim medijima (slike, objekte, instalacije, crteže, grafike, kolaže). Od početka sedamdesetih izvodi scenografije za pozorišne predstave. Član je ULUS od 1967. godine, a predavao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu od 2000. do 2006. godine. Redivni je član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2009. godine, a od 2011. obavlja i dužnost upravnika Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti. Dela mu se nalaze u mnogim muzejskim i galerijskim zbirkama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura