Reflektor

"Saut Park" predviđa vreme posle pandemije; hoće li i ovog puta biti u pravu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

30/11/2021

-

20:58

"Saut Park" predviđa vreme posle pandemije; hoće li i ovog puta biti u pravu?
"Saut Park" predviđa vreme posle pandemije; hoće li i ovog puta biti u pravu? - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Kajl, Sten, Keni i Kartmen upuštaju se u nove avanture u izmišljenom svetu u kom je pandemija koronavirusa prošlost, u novom specijalu čuvene serije pod nazivom "South Park: Post Covid". 

Ovog puta, dečaci su odrasli ljudi, koji se ponovo okupljaju u Saut Parku četrdeset godina u budućnosti.

To je prvi u seriji od 14 TV filmova koje su najavili kreatori ovog programa, Trej Parker i Met Stoun, nakon sklapanja ugovora sa ViacomCBS do 2027. godine, a premijerno je emitovan 25. novembra na "Paramount +" platformi.

Iako se od njihovih uobičajenih prazničnih specijala razlikuje u desetak minuta dužem trajanju, ovo je prvi put da tvorci "Saut Parka" neki svoj projekat nazovu filmom od 1999, kada je lansiran "South Park: Bigger, Longer & Uncut".

Kako su Parker i Stoun objasnili u oktobarskom intervjuu za Hollywood Reporter, žele da se njihovi novi specijali razlikuju od onih koje su radili za Comedy Central tokom pandemije.

"Pokušaćemo da učinimo ono što je na Paramount + drugačijim od svega ostalog, tako da imamo u vidu da pravimo po dva tv filma svake godine. Biće veliki, ali ne u bioskopskim razmerama", rekao je Stoun.

Kreativni dvojac koji stoji iza poznate franšize objasnio je i koja je bila njihova zamisao za ovaj film.

"Oni su samo likovi koji se suočavaju sa post-kovid svetom. Samo pokušavaju da se vrate u normalu. Tako i naš šou. Pokušavamo da se vratimo u normalu", rekao je Parker.

U opisu specijala stoji: "Otkrićemo odgovor na pitanje: šta se desilo sa decom koja su prošla kroz pandemiju? Sten, Kajl, Kartmen i Keni su preživeli, ali nikad neće biti isti posle kovida". Keni možda jeste preživeo pandemiju, ali je (očekivano) umro, a ostatak družine koji godinama nije bio u kontaktu ponovo se okuplja zbog njegove sahrane. Naravno, više ništa nije isto ni u njihovim životima, ni u svetu. 

Baš kao i serija "Simpsonovi" i "Saut Park" često je uspešno predviđala budućnost, pa ostaje da se vidi da li će tako biti i ovog puta.

Dok ne dočekamo post kovid svet, prisetimo se drugih tačnih prognoza iz "Saut Parka".

Karnival kruzes

Tri godine pre nego što je putnicima kruzera "Karnival Trijumf" odmor upropastio kvar motora, zbog kog toaleti na celom brodu nisu funkcionisali kako treba, upravo takvu situaciju predvidela je jedna od epizoda "Saut Parka".

U 14. epizodi 14. sezone ("Creme Fraiche") dok Rendi i Šeron gledaju televiziju, reporter kaže: "Putnici kažu da je brod Karnival kruza smrdeo na kaku, ali da je to bilo poboljšanje".

Nekoliko godina kasnije, brod te kompanije sa 3.143 putnika i 1.086 članova posade ostao je bez pogona, a za sve te ljude bilo je dostupno samo 23 funkcionalna toaleta.

Osama Bin Laden

Osam meseci pre nego što su mornaričke snage ubile Osamu Bin Ladena, "Saut Park" je imao epizodu "It's a Jersey Thing" u kojoj lidera al-Kaide ubija komandos Specijalnih snaga.

Pokemon Go

U epizodi "Chinpokomon" 3. sezone, tvorci "Saut Parka" šalili su se na račun popularnosti video igre Pokemon. U toj epizodi, deca su postala opsednuta japanskom igrom "Chinpokomon" i rešena da kupe sve stvari koje su povezane s njom. 

Ispostavilo se da su "Chinpokomon" uređaji pratili lokaciju svakog igrača i slali informacije kreatorima igre, baš kao što se godinama kasnije ispostavilo za stvarni "Pokemon Go".

Ebola

Epizoda pod nazivom "Gluten Free Ebola" emitovana je 2014. i u njoj su stanovnici Saut Parka počeli masovno da umiru zbog glutena. Iste nedelje, u Americi je otkriven novi soj ebole, kojim su bile zaražene dve medicinske sestre, ali su uspele da se oporave.

Trampov tvit

"Simpsonovi" su prvi predvideli da će Tramp postati predsednik Amerike, ali je zato "Saut Park" predvideo jedan njegov tvit.

Printscreen

 

U jednoj od epizoda 21. sezone, tenzije između Amerike i Severne Koreje se razbuktavaju, a predsednik koji je u seriji nekadašnji nastavnik Garison, rizikuje Treći svetski rat agresivnim porukama na društvenim mrežama.

Samo dva dana kasnije, Tramp je napisao tvit u kom je Kim Džong-una opisao kao "ludaka kom nije bitno da li izgladnjuje ili ubija svoj narod". 

Komentari (0)

Kultura