Reflektor

Fest otvara film "Strahinja Banović"; stižu pobednici festivala u Kanu i Veneciji

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2022

-

16:46

Fest otvara film "Strahinja Banović"; stižu pobednici festivala u Kanu i Veneciji
Iz filma "Strahinja Banović" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Film "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića otvoriće 25. februara Fest, na koji stižu i "Titan" rediteljke Žulije Dukorno, dobitnik Zlatne palme na Kanskom festivalu i "Događaj" Odri Divan, nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji, saopštili su danas organizatori.

Cebef navodi da će na jubilarnom Festu do 6. marta posetioci moći da pogledaju preko 80 premijernih filmova u različitim programskim selekcijama, u dvanaest bioskopskih sala širom Beograda.

Projekcija "Strahinje Banovića" na otvaranju 50. Festa u Kombank dvorani biće srpska premijera filma koji je osvojilo brojne nagrade među kojima Kristalni globus za najbolji film na Filmskom festivalu u Karlovim Varima, a na kojem je Ibrahim Koma osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je specijalno priznanje žirija pripalo direktorki fotografije Jeleni Stanković.

Centar beogradskih festivala saopštio i da će nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti dodeljena reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Povodom jubileja Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju festivala, a slogan slavljeničkog Festa je "Novi hrabri svet", kao igra rečima u odnosu na "Hrabri novi svet", što je bio slogan prvog Festa 1971. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura