Reflektor

Prvi tizer za mini seriju "Gaslit": Napeti politički triler o braku i izdaji

Komentari

Autor: 24sedam

06/02/2022

-

16:19

Prvi tizer za mini seriju "Gaslit": Napeti politički triler o braku i izdaji
Prvi tizer za mini seriju "Gaslit": Napeti politički triler o braku i izdaji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

O aferi "Votergejt" je mnogo pričano svih ovih godina međutim ovde je reč o potpuno novoj perspektivi na celu aferu bar tako tvrde tvorci serije "Gaslit".

Reč je o političkom trileru u produkciji Starz čija je premijera najavljena za 24 april, a 2. februara je i zvanično predstavljen prvi tizer, prenosi portal 24sedam.

Kako tvrde kreatori serije cilj je da se priča o Votergejt aferi fokusira na ljude koji su bili uključeni u aferu, a ne samo na suve podatke i političke informacije.

A bračni par Mičel, Marta i Džon, koji su okosnica cele priče igraju Džulija Roberts i Šon Pen.

Marta koja je zapravo bila prvi uzbunjivač javnosti bila je prepoznatljiva po svojim raskošnim haljinama i naočarima za sunce.

Bila je izuzetno uticajna i često je gostovala u TV emisijama gde je kritikovala muža. Kada je Džon, državni tužilac u vreme mandata Ričarda Niksona, probao da je spreči da otkrije aferu, pokušala je da upozori novinare. Na kraju se razvela od muža koji je bio optužen za zaveru.

U Niksonovom intervjuu za Dejvida Frosta 1977. godine, on je priznao da "nije bilo Marte, ne bi bilo ni Votergejta".

"Jedva čekam da gledaoci počnu da uživaju u glumi kompletne postave koju predvodi Džulija Roberts u ovoj uzbudljivoj priči o braku, izdaji, ljubavi i nadi", izjavio je Robi Pikering, kreator serije i producent.

 

 

Inače, produkcija ove serije u julu bila je u žiži javnosti jer je Šon Pen odbio da snima dok se cela ekipa ne vakciniše. Posle pregovora Pen se vratio na set u septembru.

Afera "Votergejt" je najveći skandal politike 20. veka, koji je doveo do jedine ostavke predsednika SAD. Ovaj slučaj obeležio je i novinarstvo u 20. veku. Afera je imala toliki odjek u celom svetu, pa su mnogi skandali koji su se dešavali kasnije dobijali sufiks "gejt".

Za otkrivanje afere i ostavku Ričarda Niksona najzaslužniji su novinari "Vašington posta" Bob Vudvard i Karl Bernštajn.

Skandal je počeo hapšenjem petorice provalnika u kancelariji Demokratskog nacionalnog komiteta u hotelu Votergejt u Vašingtonu 17. juna 1972. godine. Istragu je započeo FBI, ali je ona kasnije prešla u nadležnost "Votergejt komiteta" koji je obrazovao Senat SAD.

Istragom se ispostavilo da je ova provala bila samo jedna u nizu nelegalnih aktivnosti, koje su obuhvatale zastrašivanje, političku špijunažu i sabotiranje.

Za ovo je bio odgovoran Niksonov štab i ljudi lojalni njemu. Među nelegalnim radnjama bilo je i korišćenje novca sumnjivog porekla koji je dolazio iz Meksika.

Vudvard i Bernštajn napisali su 1974. knjigu o ovoj aferi sa nazivom ‘‘Svi predsednikovi ljudi”. Snimljen je i film u kom igraju Robert Redford i Dastin Hofman.

Oliver Stoun je u svom filmu "Nikson" prikazao ovog američkog predsednika bez uobičajenih negativnih predstava o njemu. Nikson je u svim filmovima i sitkomima uglavnom prikazivan negativno, dok je u ovom filmu, Entoni Hopkins prikazao američkog predsednika bez osude.

Mnogo je teorija o tome šta je pravi razlog za upad demokrata u Votergejt. Kakvu informaciju su tražili? Po jednoj od njih, FBI je samo iskoristio "Vašington Post" da uništi predsednika Niksona, koji je do smrti tvrdio da je nevin.

Možda će ova nova serija sa Džulijom Roberts i Šon Pen dati neke nove odgovore na ovaj veliki skandal koji je uticao na mnoge živote pa čak i jednog predsednika SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Blago se vraća u Srbiju: Sliku Vlaha Bukovca koja je ukradena iz dvorca Dunđerski pre 29 godina policija našla u Cirihu