Reflektor

"Eva Braun" 14. februara u Domu omladine Beograda: Dugo nismo svirali, pa je Dan zaljubljenih ispao kao zanimljiv povod

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2022

-

17:40

"Eva Braun" 14. februara u Domu omladine Beograda: Dugo nismo svirali, pa je Dan zaljubljenih ispao kao zanimljiv povod
"Eva Braun" 14. februara u Domu omladine Beograda: Dugo nismo svirali, pa je Dan zaljubljenih ispao kao zanimljiv povod - Copyright Printscreen YouTube/Eva Braun

veličina teksta

Aa Aa

Bend "Eva Braun" se, posle skoro tri godine pauze, vraća novim singlom i koncertom 14. februara u Domu omladine Beograd, a u trenutku kad se navršava tri decenije prvenca "Prisluškivanje" gitarista i pevač Goran Vasović kaže da bend verovatno više neće snimati albume.

"Zaželeli smo se svirke. Činjenica je da jako dug period nigde nismo svirali. Skoro tri godine, pa je Dan zaljubljenih ispao kao zanimljiv povod. Ne verujem da će to postati tradicija, poklopio se datum, dugo nismo svirali, mada nikad ne reci nikad", rekao je Vasović agenciji Tanjug.

Tokom mirovanja članovi benda iz Bečeja posvećeni sopstvenim poslovima viđali su se međusobno "ali bez instrumenata", ističe Vasović i navodi reči bubnjara Ljubomira Rajića nakon prve probe: "Ja sam zaprepašćen kako još uvek dobro sviram!"

"To ti je kao bicikl. Naučiš jednom pa ne možeš nikako da zaboraviš. Nikada nisam bio neki ljubitelj nastupa, što je opšte poznato, mnogo više sam zainteresovan za rad u studiju, ali sam se čak i ja osetio ugodno na probama i željno iščekujem taj koncert", priznaje Vasović.

"Eva Braun" će na koncertu u Domu omladine Beograda (DOB) 14. februara napraviti presek karijere, od "Prisluškivanja", preko za bend prelomnog albuma "Pop Music" (1995), do singlova iz poslednjih nekoliko godina, kada su objavljeni "Put za Lisabon", "Rikošet", "Kao kišna kap" i "Dan posle".

Vasović, Rajić, basista Goran Obradović, gitarista Zvonko Stojkov i klavijaturista Albert Seregeli, planiraju u Domu omladine i izvođenje par nikad uživo odsviranih pesama benda.

"Imaćemo goste, bend `Fjordovi` iz Novog Bečeja, mlade snage, naše prijatelje. Ovo im je prvo prikazivanje beogradskoj publici. Zaista se zbog njih radujem. Vrede, odličan su bend", naglasio je Vasović.

Tokom dve godine pandemije i njome uslovljenog prestanka sviračkih aktivnosti, mnogi bendovi su se okrenuli onlajn koncertima ili radu u studiju, ali Vasović kaže da u "Evi Braun" nisu osetili poriv da snime naslednika poslednjeg albuma "Plejbek" iz 2011. godine.

"Možemo imati poriv, ali ako nemamo vremena džaba ti želja. Jedino što se iznedrilo iz pandemije je singl koji će se pojaviti 7. februara - ''Ti si sve''. Što se tiče albuma, ja zaista ne verujem u budućnost albuma", rekao je Vasović.

Prema njegovom mišljenju, "album je kao medij jednostavno izgubio dah i u novom tehnološkom dobu predstavlja zastareli način prezentovanja muzike".

"Mi se vraćamo na singlove i to me u neku ruku raduje. Paradoks je da se vraćamo na početke rokenrola pedesetih i početkom šezdesetih godina kada su glavni medij bili singlovi a ne albumi. Na neki način se vraćamo korenima", primetio je muzičar.

Vasović je prilično siguran da "Eva Braun" više neće raditi albume već eventualno kompilacije singlova". Uz "Ti si sve" Bečejci planiraju za proleće još jedan singl.

Sastav "Eva Braun" se pojavila na srpskoj muzičkoj sceni zvučno nesavršenim, ali autorski zanimljivim albumom "Prisluškivanja", koji je objavljen u nevreme raspada Jugoslavije i sankcija 5. oktobra 1992. godine, na godišnjiicu prvog singla "Bitlsa", koji su imali veliki uticaj na bečejski bend.

Upitan da li "Eva Braun" namerava ove godine na neki način obeležiti tri decenije prvenca na kome su bile pesme, poput "Već viđeno", "Kuće lutaka" i "Jagodnih polja", Goran Vasović je podsetio da su 2012. godine povodom ranijeg jubileja odsvirali čitav album na koncertu u Domu omladine Beograda.

"To mi izgleda zaista kao da je bilo pre par meseci! Ne znam, dugačka je godina, možda nam padne na pamet da nešto uradimo. Voleo bih da 2023. uradimo 25 godina albuma `Hartkor`. To bi mi bilo interesantno da obeležimo, pošto smo `Prisluškivanja` već uradili", rekao je Vasović.

Tokom pauze u radu benda, Vasović je nastavio da piše pesme, a sa zadovoljstvom ističe da je jednu, "Komadić koji nedostaje", napisao za predstojeći prvi samostalni album nekadašnjeg basiste "Idola" Zdenka Kolara.

"Idoli" su još jedan bitan uticaj na "Evu Braun", koja je svojevremeno sa gitaristom Vladom Divljanom (1958-2015) snimila ponovo klasik beogradskog sastava "Hajde sanjaj me sanjaj".

"Album je uveliko u pripremi. Baš se radujem. Za mene je bila velika čast što me pitao za pesmu i što ću biti u prilici da se moja pesma nađe na Zdenkovom prvom solo albumu", naglasio je Vasović.

Kao veliki fan legendarnih "Bitlsa", Vasović je sa uživanjem nedavno odgledao trodelni film "Get Back" u kome je reditelj Piter Džekson opširnije prikazao nastanak njihovog poslednje objavljenog albuma "Let It Be", koristeći neupotrebljene snimke nastale za potrebe istoimenog dokumentarnog filma, takođe iz 1970. godine.

Vasović priznaje da bi kao veliki poštovalac liverpulske četvorke mogao da pogleda svih postojećih oko 60 sati snimaka sesije, dok mu "krv ne krene iz očiju", i ističe da je za njega Džeksonov "Get Back" zaista bilo "veliko otkrovenje".

"Dosta znam o Bitlsima ali je ovo čak za mene bilo iznenađenje. Neke sam stvari video koje nisam znao. Biti svedok njihovih proba i pripremanja albuma je fantastično iskustvo. Svim klincima koji imaju bendove savetujem - prvo pogleđate `Get Back`, tako se to radi!", napomenuo je muzičar.

Komentari (0)

Kultura