Reflektor

Šijanu, Zelenoviću i Fanđu uručeni Zlatni pečati Jugoslovenske kinoteke

Komentari

Autor: FoNet

06/06/2021

-

21:52

Šijanu, Zelenoviću i Fanđu uručeni Zlatni pečati Jugoslovenske kinoteke
Šijanu, Zelenoviću i Fanđu uručeni Zlatni pečati Jugoslovenske kinoteke - Copyright Beograd.rs

veličina teksta

Aa Aa

Filmskom režiseru Slobodanu Šijanu, snimatelju Miloradu Jakšiću Fanđu i bivšem direktoru Jugoslovenske kinoteke Radoslavu Zelenoviću večeras su uručeni Zlatni pečati Jugoslovenske kinoteke - najveće priznanje te institucije, koja obeležava 125 godina postojanja.

Odrastao sam u Kinoteci i u njoj učio o filmu, rekao je Šijan, dok je Jakšić izjavio da je Zlatni pečat najviša nagrada koju može da dosegne.

Beograd.rs

 

"Ovo nije nagrada za jedan događaj ili jedan film, već za trajanje i prisustvo u srpskom i jugoslovenskom filmu u dugom periodu", rekao je Jakšić.

Prema Zelenovićevim rečima, pokretne slike su tokom 125 godina promenile svet.

Pokretne slike su jezik naše civilizacije, izjavio je Zelenović, uz konstataciju da je u dobrom društvu sa Šijanom i Fanđom.

Večeras su uručene i Plakete Jugoslovenske kinoteke - novinaru Mioni Kovačević, sekretaru za kulturu Beograda Ivanu Karlu, uredniku filmskog programa Kulturnog centra u Nišu Dejanu Dabiću i kinooperateru Kinoteke Petru Duroviću. 

Jugoslovenska kinoteka

 

Da podsetimo, festival nitratnog filma "NITRAT 23" otvara se 6. juna, na Dan Jugoslovenske koneteke, a do 15. juna biće prikazano 36 ostvarenja iz 26 arhiva Evrope, Japana, Egipta i SAD.

Jugoslovenska kinoteka prikazuje i ovog puta ostvarenja koja su u poslednjih nekoliko godina otkrivena, mahom u njenom arhivskom Fondu nitratnih filmova. Među njima je jedan od najznačajnijih, snimak Prvog Vukovog sabora u Tršiću iz 1933.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura