Reflektor

Serija o čoveku koji je promenio istoriju: Majkl Daglas igraće "Prvog Amerikanca"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Deadline

02/03/2022

-

21:00

Serija o čoveku koji je promenio istoriju: Majkl Daglas igraće "Prvog Amerikanca"
Majkl Daglas i Bendžamin Frenklin - Copyright Tanjug/AP/Jordan Strauss, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poznati holivudski glumac Majkl Daglas igraće u novoj seriji Bendžamina Frenklina američkog političara, pronalazača i jednog od tvoraca američke Deklaracije o nezavisnosti, zvanično je potvrdio Apple, a prenosi Deadline.

Oskarovac Majkl Daglas naći će se i u ulozi izvšnog producenta ove serije, koja je bazirana na knjizi "Velika improvizacija: Frenklin, Francuska i rađanje Amerike" za koju je Stejsi Šif dobila nagrade Džordž Vašington i Ambasador. 

Stejsi Šif je, inače, dobitnica Pulicerove nagrade za knjigu "Vera (gospođa Vladimira Nabokova)", a na srpskom je Laguna objavila njenu "Kleopatru".

Daglas je svoju prvu veliku ulogu dobio u televizijskoj seriji "Ulice San Franciska", u kojoj je igrao sa Karlom Maldenom, a bio je producent filma "Let iznad kukavičjeg gnezda" koji je 1975. godine dobio Oskara za najbolji film.

Seriju o Frenklinu će režirati Tim van Paten, a poslednji put na velikom platnu američkog velikana je oživeo Orson Vels 1954. u filmu "Royal Affairs in Versailles" i potom u "La Fayette" (1961). Poznato je i ostvarenje Volta Diznija "Ben i ja" u kome su najmlađoj publici slikovito približeni uspesi i važnost Frenklina za istoriju Amerike.

Serija će istražiti, kako se navodi, uzbudljivu priču iz karijere Bendžamina Frenklina kada je, bez ikakvog diplomatskog iskustva, a samo zahvaljujući svojoj genijalnosti i harizmi, uspeo da ubedi Francusku da potpiše američki "eksperiment u demokratiji". 

Frenklin je uspeo tako da nadmaši britanske špijune, francuske doušnike i da sklopi francusko - američki savez 1778. i konačni mir s Engleskom 1783. godine. Osmogodišnja misija u Francuskoj je ostala zabeležena kao njegova najvažnija služba, bez koje Amerika ne bi pobedila u revoluciji.

Izumitelj gromobrana i posebnog efekta

Četvrtog jula 1776. godine Kongres je usvojio Deklaraciju o nezavisnosti, prvi ustavni akt kojim su konstituisane SAD, a u čijem formiranju Frenklin pomogao.

Bendžamin Frenklin (1706-1790), koji je rođen u Bostonu, kao naučnik poznat je kao izumitelj gromobrana i naučnik koji je dao veliki doprinos istraživanju Golfske struje.

Zaslužan je i za poznati eksperiment sa puštanjem zmaja, bifokalne naočare, model električne struje kao fluida, ali i uvođenje uličnog osvetljenja i reformu američkog poštanskog sistema.

Osnovao je prvu javnu biblioteku u Americi, filozofsko društvo Pensilvanije i "Akademiju" koja je prerasla u Univerzitet Pensilvanije.

Svoju titulu "Prvog Amerikanca" je zaslužio radom kao delegat na jedinstvu kolonija u Londonu.

Frenklinove političke sposobnosti su se pokazale inovativne za nauku, a zapaženi fenomen je označen kao "Ben Frenklin efekat". Efekat, naime, označava pojavu da kad učinimo uslugu nekome ko nam i nije naročito drag, da će se povećavati naši afiniteti prema toj osobi, a samim tim porasti i šanse da joj opet pomognemo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura