Reflektor

Poslednji dani Kurta Kobejna "pretočeni" u operu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Headliner

07/04/2022

-

15:20

Poslednji dani Kurta Kobejna "pretočeni" u operu
Poslednji dani Kurta Kobejna "pretočeni" u operu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Royal Opera House u Londonu "pretvara" poslednje dane pevača grupe "Nirvana" Kurta Kobejna (1967-1994) u operu pod nazivom "Last Days". 

Produkcija pod nazivom "Last Days" biće prilagođena istoimenom filmu Gasa Van Santa iz 2005. godine.

Reč je o filmu koji je bio fokusiran na mladog muzičara po imenu Blejk i uglavnom se zasniva na poslednjim danima Kurta Kobejna. Kobejn je izvršio samoubistvo 1994. godine, kada je imao 27 godina.

Royal Opera House objavila je saopštenje u kojem stoji da opera uranja u muku koja je stvorila moderni mit i da Blejka progone predmeti, posetioci i sećanja koji ga odvlače od njegove prave svrhe - samouništenja. Operu je komponovao Oliver Lit, rezidentni kompozitor Royal Opera House, dok će operu režirati Met Kopson i En Morisi. Premijera je najavljena za oktobar 2022, prenosi portal Headliner.

Komozitor opere "Last Days" Oliver Lit je rekao da je bio ogroman obožavalac "Nirvane" i da je njihova muzika pratila njegove tinejdžerske dane. Štaviše, pohvalio se da su prve pesme koje je naučio da svira bile upravo tog sastava.

"Dugujem mnogo toga kako sada stvaram muziku zvuku grandža iz tog vremena, iako nikada nisam razmišljao o tome odakle su došli moj eksperimentalni nered i ponavljanja u mojim delima", kazao je kompozitor.

Inspirisan likom i delom Kurta Kobejna je i novi "Betmen", bar prema rečima reditelja Meta Rivasa koji je nedavno, uoči premijere tog ostvarenja, naveo da sluča muziku dok piše scenario.

"Kada pišem, slušam muziku i dok sam pisao prvu scenu, pustio sam od Nirvane ‘Something In The Way’. Tada sam pomislio da umesto Brusa Vejna kao plejboj verzije, koju smo ranije imali priliku da gledamo, postoji i druga verzija tog lika koja je prošla kroz veliku tragediju i postala na neki način pustinjak, samotnjak", kazao je Rivs.

Rivs je potom naveo da je Roberta Patinsona video kao savrešenog za naslovnu ulogu, pošto ga je gledao u filmu "Good Time" iz 2017. godine.

"U tom ste filmu zaista mogli da osetite svu njegovu ranjivost i očaj, ali istovremeno i njegovu moć. Pomislio sam da je to odlična mešavina. Ima to nešto, kao Kobejn, kada izgleda kao rok zvezda, a osećate, takođe, da istovremeno može da bude i lik koji se odrekao svega, živi izolovano od svih. Tada sam počeo da povezujem film `Last Days` Gas van Santa sa idejom da se ta fiktivna verzija Kurta Kobejna nađe u priči o Betmenu, jednoj ovakvoj trošnoj vili", objasnio je reditelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura