Reflektor

Glumica Sanja Mikitišin u susret premijeri "Slepe mrlje": Kako su tri antičke drame pretočene u moderan sitkom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2022

-

20:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Slepa mrlja" zasnovana na tri antička komada u režiji poznatog rumunskog reditelja Andreja Mažerija premijerno će biti odigrana 15. aprila u Srpskom narodnom pozorištu.

Tim povodom, gost Euronews Jutro bila je glumica Sanja Mikitišin, koja u "Slepoj mrlji" igra lik Jokaste.

"Predstava je urađena po motivima tri antičke drame - 'Antigone', 'Cara Edipa' i 'Bakhe'. To je jedan moderan tekst, u suštini jedan sitkom, vrlo duhovit, koji se na moderan način bavi temama koje donose ove tri drame. Bilo je ranije nekih adaptacija antičkih drama, ali zaista antička drama u Srpskom narodnom pozorištu u pravom smislu nije igrana pedesetak godina", objašnjava Mikitišin za Euronews Srbija.

Euronews/Printscreen

Sanja Mikitišin

Priča se oslanja na čuveni grčki mit o Edipu.

Naime, kada se Jokasti i kralju Laju posle dužeg vremena rodio naslednik, Laj je, strahujući od zloslutnog delfskog proročanstava da će ga ubiti rođeni sin, naredio da ga odvedu u šumu i tamo ostave. Rob, koji je dečaka vodio u šumu, sažalio se nad njegovom sudbinom i predao ga nepoznatom pastiru kog je sreo u šumi. Pastir je dečaka odneo svom gospodaru, korintskom kralju Polibu, koji nije imao dece i koji je prihvatio dečaka, nazvao ga Edip i odgajio kao sopstvenog sina.

Kad je Edip odrastao, nesrećnim slučajem je ubio kralja Laja i kao nepoznat došao u Tebu, gde je spasao grad od strašne Sfinge. Kao nagradu Tebanci su ga proglasili za kralja, a on se oženio Jokastomm ne znajući da mu je ona majka. Zajedno su dobili četvoro dece, prvo dva sina, Eteokla i Polinika, zatim i dve kćeri, stariju Antigonu i mlađu Ismenu.  

"Slepa mrlja" prati sudbinu ove porodice iz savremenog ugla. 

"Ja sam Jokasta. To je žena koja je prošla mnogo toga. Ona je imala jedan težak brak i njoj su oduzeli dete na porođaju - to je Edip, koga je posle 17-18 godina srela i zaljubila se. Ima težak život iza sebe koji je zamenila odlukom da će, kad je našla ljubav svog života, da će sve biti fantastično i ona uživa u životu u svakoj sekundi. Vrlo je seksualna, atraktivna i ne dozvoljava da postoje neke loše energije u kući u kojoj žive. Ona uvek donosi smeh, neke predstave koje ona izvodi za Edipa prvenstveno i onda je tragedija mnogo veća na kraju kada se sve sazna", objašnjava Mikitišin.

Ona ukazuje da je naziv "Slepa mrlja", koji potiče od tačke u oku bez čulnih ćelija, simbolično i doslovno upućuje na stvari koje ne vidimo pored očiju ono što bi trebalo da bude očigledno.

"Ima nekoliko nivoa o kojima se govori u ovoj predstavi, međutim, u osnovi je raspad jedne porodice, raspad sistema, raspad društva...", objašnjava glumica, dodajući da se predstava dotiče i prava žena, koja se "nisu mnogo promenila" u odnosu na antiku.

Mikitišin ističe da su dvojica mladih rumunskih pisaca Kosmin Stanila i Jonut Soču "fantastično napisali" ovu predstavu, koju je na srpski prevela Ioana Flora. 

Upitana kako je bilo sarađivati sa rediteljem Mažerijem, imajući u vidu da ne govore istim jezikom, glumica kaže da je ceo tim bio u dobrim rukama.

Andrei Tanase

Andrej Mažeri

"Samo smo malo u početku imali problem, jer smo se gubili u prevodu - sa rumunskog na engleski, sa engleskog na srpski. Pa onda mi sami sebi prevodimo šta je hteo reditelj da nam kaže, pa onda prevodiš sam sebi, da postaneš funkcionalan na sceni... Znači, nekoliko nivoa prevoda. Međutim, to je bilo uživanje. On je toliko pametan i bez obzira na to što je postojala ta neka jezička prepreka, on jako dobro čuje i izuzetno dobro razume istinu na sceni, tako da smo bili u fantastičnim rukama", kaže ona.

Inače, Mažeri je završio Univerzitet Babes-Bolyai koji se nalaza u rumunskom gradu Kluž-Napoka gde je trenutno doktorand. Od 2014. godine sarađuje sa brojnim pozorištima, a trenutno u Bukureštu postavlja većinu svojih predstava.

Dobitnik nekoliko nacionalnih nagrada i važi za jednog od najrelevantnijih mladih reditelja u regionu. 

U predstavi, pored Sanje Mikitišin, igraju Hana Selimović, Branislav Jerković, Milovan Filipović, Radoje Čupić, Tijana Marković, Gordana Ðurđević Dimić, Sonja Isailović, Aljoša Ðidić, Iskra Šimon, Anđela Paščan, Nikolina Spasić, Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Danica Nikolić, Simonida Mandić, Ivana Pančić i Aleksandra Pejić.

Scenografiju i dizajn kostima potpisuje Adrian Balkau, koreografiju je uradila Andrea Gavriliu, dizajn zvuka Adrian Pičorea, a video dizajn Siniša Cvetić. 

"Mislim da imamo fantastičnu predstavu, koja će sa igranjima, naravno, dobiti na kvalitetu. Treba još uigravanja, da se mi onako stegnemo, ali toliko ima dobrih osnova i već neki ljudi koji su nas gledali prognoziraju veliki uspeh", kaže Mikitišin. 

Publika će u to imati priliku da se uveri 15. aprila u Srpskom narodnom pozorištu, kada je zakazana premijera "Slepe mrlje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura