Reflektor

Filmska verzija brodvejskog mjuzikla "Američka utopija" sa potpisom Spajka Lija na Beldocsu

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2021

-

12:30

Filmska verzija brodvejskog mjuzikla "Američka utopija" sa potpisom Spajka Lija na Beldocsu
Filmska verzija brodvejskog mjuzikla "Američka utopija" sa potpisom Spajka Lija na Beldocsu - Copyright Beldocs/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu biće održan od 9. do 16. septembra, a među zapaženim naslovima sa najvećih svetskih festivala najavljuje se "Američka utopiju" (American Utopia), filmska verzija brodvejskog mjuzikla Dejvida Birna, u režiji Spajka Lija.

Koristeći kao lajtmotiv istoimeni, sedmi samostalni studijski album iz 2018, Birn je početkom oktobra 2019. godine okupio na sceni brodvejskog Hadson teatra 11 muzičara, uključujući i Brajana Ina. Napravivši melanž nekoliko numera sa poslednjeg studijskog albuma i čuvenih hitova svog sastava Talking Heads, Birn je izvodio mjuzikl "Američka utopija" sa velikim uspehom i uz odlične kritike sve do polovine februara 2020. godine, kada su zbog pandemije korona virusa spuštene zavese na svim pozorištima na Brodveju.

Beldocs/Promo

Birn je početkom oktobra 2019. okupio na sceni brodvejskog Hadson teatra 11 muzičara

Film Spajka Lija, čija je svetska premijera bila na festivalu u Torontu, fokusiran je na 12 izuzetnih izvođača, ali je Li na tom materijalu ostavio pečat svog prepoznatljivog senzibiliteta.

"Mudar izbor uglova kamere daje na dinamici teatarskom izvođenju, a bosi Dejvid Birn u sivom odelu, okružen muzičarima i pratećim vokalima, propoveda o razvoju inteligencije, upoznavanju i komunikaciji, odnosima u modernom društvu, Talking Headsu, politici, ličnoj i kolektivnoj odgovornosti…

"Birn pretvara svoju muziku i poeziju u protivotrov za trenutne američke društvene podele, dok Li na veliki ekran prenosi svu lepotu scenske umetnosti, pozivajući na protest zbog nepravde, ali i na slavljenje života, istakli su organizatori 14. Beldocs.

Beldocs će prikazati više od 120 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana, Udarni termin i drugim.

Beldocs je 2020. godine održan u vanrednim okolnostima zbog pandemije korona virusa, ali je uspeo da prikaže 136 filmova i VR sadržaja. Najboljim domaćim dokumentarnim filmom 13. Beldocsa proglašen je "Govori da bih te video" Marije Stojnić o radiofonskoj istoriji Radio Beograda, a u međunarodnoj konkurenciji pobedilo je ostvarenje "Ulica Sahara 143" Hasena Ferhanija iz Alžira.

Komentari (0)

Kultura