Reflektor

Učenici Osnovne škole "Braća Baruh" snimili spot kojim šalju antiratnu poruku: Samo da rata ne bude

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2022

-

17:47

Učenici Osnovne škole "Braća Baruh" snimili spot kojim šalju antiratnu poruku: Samo da rata ne bude
Učenici Osnovne škole "Braća Baruh" snimili spot kojim šalju antiratnu poruku: Samo da rata ne bude - Copyright Prinstscreen YouTube/Nemanja Stankov

veličina teksta

Aa Aa

Učenici IV/2 razreda Osnovne škole "Braća Baruh" iz Beograda, uz ideju i stručno vođstvo učitelja Nemalje Stankova, napravili su originalan "antiratni projekat".

Učenici su, naime, snimili autentičan i originalan video spot, a kao inspiracija im je poslužila poznata pesma Đorđa Balaševića (1953-2021) "Samo da rata ne bude".  

Cilj je bio da odrasl​ima, ali i deci, predstave poređenje života u miru i života u ratu. Kroz slike odlaska u rat, razdvajanja porodica i prijatelja, tuge zbog razdvajanja, oružja i opasnosti, pa onda sreće zbog povratka dragih osoba, slikovito su uz tekst i melodiju pesme, pokazali najdublje ljudske emocije koj izaziva rat.

Decu su glumila i posle u studiju otpevala horski čitavu pesmu koja prati radnju od početka do kraja.

Prema rečima učitelja Stankova, kroz ovakve projekte deca lako usvajaju važne životne poruke.

"Naša poruka je iskrena i jasna - Samo da rata ne bude! Zahvaljujemo se Fondaciji Balašević koja je pružila velikodušnu podršku, studiju `Sonictree` u kome je snimana pesma, Nenadu Tošoviću koji je napravio matricu, kao i roditeljima učenika i celokupnoj školi `Braća Baruh`", kaže Stankov.

Fondacija Balašević je podržala snimanje i dala dozvolu za emitovanje ovog video rada, a roditelji odeljenja IV-2 kao i čitava škola, dali su podršku radu na ovoj ideji i snimanju video spota sa decom.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Milica

25.04.2022 19:08

Zadovoljstvo mi je da radim u ovoj školi sa talentovanom decom, entuzijastičkim i profesionalnim kadrom.

Kultura