Društvo

Forum beogradskih gimnazija: Inspektori u školama zbog štrajka upozorenja

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2022

-

14:15

Forum beogradskih gimnazija: Inspektori u školama zbog štrajka upozorenja
Forum beogradskih gimnazija: Inspektori u školama zbog štrajka upozorenja - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Forum beogradskih gimnazija saopštio je da su u sve gimnazije koje su članice tog tela jutros upućeni inspektori, kako bi proverili zakonitost štrajka upozorenja održanog zbog "lošeg tretmana nastavnika u procesu implementacije Državne mature".

 

Forum je pre dva dana najavio štrajk upozorenja, zbog, kako su naveli, lošeg tretmana nastavnika u procesu implementacije državne mature.

"Forum se do sada u nekoliko navrata obraćao nadležnima u Ministarstvu prosvete u vezi državne mature. U prvom dopisu poslatom u martu Ministarstvu je predloženo da nastavnici koji učestvuju u pregledanju testova budu plaćeni. Nakon što je Ministarstvo odgovorilo da ne postoji osnov za isplatu naknade, Forum je uputio zahtev za sastanak sa predstavnicima Ministarstva koji učestvuju u ovom projektu, a u cilju razgovora o planovima ministarstva u pogledu daljeg angažovanja nastavnika", navedeno je u saopštenju.

Međutim, umesto zvaničnog poziva na razgovor, beogradske škole dobile su četrdesetpetominutnu nastavnu subotu, što ranije nije bila praksa, ukazuje Forum beogradskih gimnazija

"Takva odluka nadležnih poslužila je kao povod za štrajk upozorenja sa ciljem da se skrene pažnja nadležnima na prisutno nezadovoljstvo, a umesto poziva na razgovor u beogradske gimnazije su upućeni inspektori", navedeno je u saopštenju.

Članove tog sindikata naljutila je poruka načelnika Školske uprave Beograd Dragana Filipovića, koju je poslao direktorima škola preko viber grupe da nastava tokom radne subote mora biti organizovana u trajanju od po 45 minuta.

Radna subota planirana školskim kalendarom za 2. april, ali je pomerena za 9. april, ukazao je ranije predsednik Foruma Aleksandar Markov, podsetivši da nije reč o nadoknadi propuštenog zbog produžavanja raspusta, jer su neke škole te dane već nadoknadile, a neke tek planiraju. Markov je rekao da se nikada nije desilo da čas subotom traje po 45 minuta.

"Oduvek su časovi bili skraćeni na 35 minuta. Svaki direktor ima autonomiju da organizuje rad ustanove, a nigde u zakonu ne piše da su učenici obavezni da subotom dođu na nastavu. Besmisleno je da časovi traju po 45 minuta, jer u učionicama subotom imate u proseku po desetak đaka. Nastavnik ne može da predaje novo gradivo, niti da ispituje, jer se onda i učenici koji su došli u školu više neće subotom pojavljivati. Efekti rada subotom su nikakvi, opet se ide na to da se ispuni forma, a zanemaruje se suština", rekao je ranije Markov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija