Reflektor

Prvi trejler za film o legendi pop kulture srpskog porekla: Zvezda "Harija Potera" kao Uvrnuti Al Janković

Komentari

Autor: Euronews Srbija/NME, Hollywood reporter

05/05/2022

-

09:25

Prvi trejler za film o legendi pop kulture srpskog porekla: Zvezda "Harija Potera" kao Uvrnuti Al Janković
Prvi trejler za film o legendi pop kulture srpskog porekla: Zvezda "Harija Potera" kao Uvrnuti Al Janković - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Snimanje filma "Weird: The Al Yankovic Story" počelo je u februaru, a u ulozi Uvrnutog Ala Jankovića našao se Danijel Redlklif, koga publika širom sveta pamti po ulozi Harija Potera, objavio je NME.

Prvi trejler upravo je objavljen, a kako je najavljeno ova biografska priča o legendi pop kulture, muzičaru i komičaru srpskog porekla, obuhvatiće Jankovićev život i to "od njegovog uspona i slave u muzičkoj industriji do njegovih ljubavnih veza sa poznatim ličnostima".

"Nositi havajske košulje je velika odgovornost, koju ne shvatam olako. Čast mi je što sam dobio priliku da podelim sa svetom apsolutno neprikosnovenu istinitu priču o Uvrnutom Alu, njegovom razvratnom i skandaloznom životu", kazao je Redklif za Hollywood Reporter.

profimedia

 

Al Yankovic (Janković) ne krije oduševljenje što će ga na velikom platnu prikazati zvezda filmova o Hariju Poteru.

"Apsolutno sam oduševljea što me Danijel Redklif glumi u filmu. Uopšte ne sumnjam da je to uloga po koju će ga buduće generacije pamtiti", rekao je Yankovic.

Nije poznato kada će biti premijera filma "Weird: The Weird Al Yankovic Story", ali se u nešto opširnijem opisu kaže da u ovom ostvarenju neće biti suzdržavanja, te da će biti prikazan svaki aspekt Jankovićevog života - kako je "čudo od deteta" dosegao planetarnu slavu hitovima, kao što su "Eat It’" i "Like a Surgeon", pa sve do njegovih ljubavnih afera.

Radi što god te čini srećnim

Alfred Metju Janković je rođen u gradu Dauni (Kalifornija) 1959. godine, u porodici Nikole Nika (poreklom Srbin) i Meri (italijanskog porekla).

Najširoj javnosti poznat je po umetničkom imenu "Weird Al Yankovic" (Uvrnuti Al Janković), a ostvario se kao komičar, parodičar, harmonikaš, pevač, kompozitor, glumac, scenarista i producent.

Talenat za zabavu nasledio je od svog oca Nika, koji je bio glumac i muzičar, a od majke Meri  talenat za komediju. Njihov porodični moto je glasio: "Radi što god te čini srećnim".

Kada je imao sedam godina, počeo je da uči da svira harmoniku, jer su roditelji smatrali da će harmonika napraviti revoluciju u rok muzici. Potom je Al pronašao uzora u Eltonu Džonu, kao pevaču, ujedno i komičnom muzičaru za klavirom.

Al je bio odličan đak u osnovnoj i srednjoj školi, a potom se školovao za profesionalnog muzičara u Kaliforniji. Međutim, diplomirao je artihekturu na Državnom politehničkom univerzitetu u San Luisu. Bivo je povučen i tih, čak su ga zvali "nerd".

Kao komičar iskazao se prvo u radio emisijama dr Dementa, kome je sa 16 godina slao pesme kao parodije na popularne hitove i ličnosti u Kaliforniji.

Kada je krajem sedamdesetih postao disk-džokej na studentskom radiju, dobio je nadimak "Uvrtnuti Al". On je to umeo dobro da iskoristi, tako da se okrenuo humoru, parodiji i muzici.

Stekao je ogromnu popularnost osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, kada je napravio parodije na mnoge svetske hitove, poput "Beat It" ("Eat It" u njegovoj verziji) i "Bad" ("Fat" u njegovoj verziji) Majkla Dželspma, "Gangsta Paradise" (u njegovoj verziji "Amish Paradise").

Prvi singl "Eat It", pomenuta parodija na pesmu Majkla Džeksona, donela je Alu popularanost toliku da mu je to 1985. godine otvorilo vrata televizija i filmskih studija.

Kobejn opisao Jankovića kao "muzičkog genija"

Njegov veliki fan bio je upravo Majkl Džekson, dok je Dejv Grol iz "Nirvane" rekao da je bend napokon uspeo pošto je Al snimio "Smells Like Nirvana".

On je lično zvao Kurta Kobejna da traži dozvolu za snimanje parodije i kada je ovaj pristao pitao ga je: "Parodija neće biti o hrani?".

Janković mu je odgovorio: "Ne, biće o tome da niko ne može da shvati vaše tekstove." Kasnije je Kobejn opisao Jankovića kao "muzičkog genija".

Posle dokumentarca "The Compleat Al" objavljena je i biografska knjiga zasnovana na filmu "The Authorized Al". Knjiga je ličila na spomenar, uključivala je stvarne i izmišljene šaljive fotografije i dokumente.

Janković je objavio 13 studijskih albuma, osvojio šest nagrada "Gremi", napisao pet knjiga, autor je i dvadesetak TV emisija i serija. Održao je na stotine koncerata i prodao više od 16 miliona ploča samo u Americi.

Nastupao je i u animiranoj seriji "Simpsonovi", a među omiljenim šou programima u Americi godinama je bila upravo njegova "Weird Al Show". Prema pisanju medija, Al Janković planira veliku turneju ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (1)

SANJA DUNDJER

07.05.2022 13:00

Sto bi rekao jedan moj drug: "Bljuc...".

Kultura