Reflektor

Prljavo kazalište više ne postoji: Osnivači benda više ne razgovaraju, pominju se i tužbe

Komentari

Autor: Jutarnji list

05/05/2022

-

17:57

Prljavo kazalište više ne postoji: Osnivači benda više ne razgovaraju, pominju se i tužbe
Prljavo kazalište više ne postoji: Osnivači benda više ne razgovaraju, pominju se i tužbe - Copyright Wikipedia.org/rom@nski photo

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najpoznatijih i najvoljenijih jugoslovenskih sastava, legendarni hrvatski bend, Prljavo kazalište, više ne postoji, potvrđeno je za Jutarnji list.

Članovi benda nisu uspeli da smire uzavrele strasti koje su čuvenu grupu počele da potresaju mnogo ranije, a o čemu se uveliko pričalo po muzičkim kuloarima unazad mesecima.

"Nema više Prljavog kazališta, barem ne onakvog kakvog smo ga godinama poznavali. Jer, potvrđeno nam je, nakon 45 godina raspao se po mnogima najmoćniji bend koji je davne 1979. godine objavio svoj prvi LP nazvan 'Prljavo kazalište'", piše u tekstu Klare Rožman za Jutarnji list.

Danas Tihomir Fileš i Jasenko Houra, osnivači benda zbog čijeg će razlaza njihova publika verovatno večno žaliti, više i ne razgovaraju.

"O tome da članovi benda imaju različite glazbene vizije i želje, kao i o tome da su se zasitili jedni drugih počelo se govorkati još 2021. godine. Nito tome nije pridavao previše značaja, jer čarke i lošija razdoblja nisu neuobičajena za kolektive u kojima radi više ljudi, pa tako ni za bend poput Prljavog kazališta. No, umesto da se strasti smire, da se loši dani zaborave, stvar je eskalirala i rezultirala raspadom benda, ali i mogućim tužbama", navodi Jutarnji list.

Tihomir Fileš je rekao za zagrebački list da, kao osnivač i vlasnik žiga i imena benda, kako pod tim imenom ostatak njegovih dojučerašnjih kolega više neće moći da nastupa, pa ni na već ugovorenim svirkama za ovu godinu.

"Bend naravno može nastupiti pod nekim drugim imenom. Nije problem. Ali, pod imenom Prljavo kazalište - ne", odlučan je Fileš.

A šta se zapravo desilo?

Prema pisanju pomenutog lista, Houra je samoinicijativno i bez znanja ostatka benda krenuo s dvojicom muzičara (Damirom Lipovšekom i Fedorom Boićem) da radi samostalno i priprema novu ploču Prljavog kazališta.

"Ja sam u Prljavom kazalištu trideset i tri godine bio ne samo instrumentalist i koautor muzike kao jedan od aranžera, nego i osnivač i jedini menadžer benda. Sve što se poslovno radilo u vezi pretvaranja benda u brend bilo je pod mojom kontrolom i u isključivo mojoj organizaciji, pa tako i pravo na ime i žig brenda Prljavo kazalište. Sve to je bilo i više nego dobro poznato i Jasenku Houri proteklih godina", izjavio je Fileš, čiji je bend poslednji nastup imao pre dve godine, na koncertima na kojima su slavili četrdesetu godišnjicu od osnivanja grupe.

Fileš je dodao da i dalje ima nameru i obavezu da zaštiti interese grupe, a da na jesen izlazi knjiga o istoriji Prljavog kazališta u kojoj će sve biti potanko objašnjeno.

Preporuka za vas

Novi talas iza "gvozdene zavese": I četiri decenije kasnije o "Paket aranžmanu" govorimo sa strahopoštovanjem
Umro čuveni grafički dizajner Branko Gavrić, autor omota i naziva kultnog albuma "Paket aranžman"

Komentari (1)

Марија

06.05.2022 08:44

Заспала је задња ружа хрватска, дубокијем сном

Kultura