Reflektor

Sve spremno za početak Pesme Evrovizije: Koga gledamo večeras i šta kažu kladionice ko su favoriti za pobedu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2022

-

18:52

Sve spremno za početak Pesme Evrovizije: Koga gledamo večeras i šta kažu kladionice ko su favoriti za pobedu?
Sve spremno za početak Pesme Evrovizije: Koga gledamo večeras i šta kažu kladionice ko su favoriti za pobedu? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odbrojavanje je uveliko počelo za sve fanove "Pesme Evrovizije" jer će najveće muzičko takmičenje na Starom kontinentu početi večeras u 21 sat, kada će u Torinu na sceni hale "Pala Olimpico" nastupiti prvi polufinalisti.

Drugo polufinale, podsetimo, biće održano 12. maja, kada će nastupiti i predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta.

Po deset zemalja večeras i u četvrtak prolazi u finale, gde će ih "sačekati velika petorka" - Francuska, Nemačka, Španija, Velika Britanija i zemlja domaćin Italija, koje direktno nastupaju u finalu, a redosled finalne većeri biće poznat rano ujutru u petak 13. maja.

U nastavku je redosled nastupa u prvoj polufinalnoj večeri:

1. Albanija: Ronela Hajati - Sekret

2. Letonija: Grupa Citi Zēni - Eat your salad

3. Litvanija: Monika Liu - Sentimentai

4. Švajcarska: Marius Bear - Boys do cry

5. Slovenija: grupa LPS - Disko

6. Ukrajina: Kalush Orchestra - Stefania

7. Bugarska: Sastav Intelligent Music Project - Intention

8. Holandija: S10 - De diepte

9. Moldavija: Grupa Zdob și Zdub i orkestar Frații Advahov - Trenulețul

10. Portugalija: Maro - Saudade, saudade

11. Hrvatska: Mia Dimšić - Guilty pleasure

12. Danska: Sastav Reddi - The show

13. Austrija: LUM!X feat. Pia Maria - Halo

14. Island: Sastav Systur - Með hækkandi sól

15. Grčka: Amanda Tenfjord - Die together

16. Norveška: Subwoolfer - Give that wolf a banana

17. Jermenija: Rosa Linn - Snap

Kako je objavljeno, ove večeri biće prikazani i dalovi nastupa Francuske - Alvan & Ahez sa pesmom "Fulenn" i Italije - Mahmood & Blanco sa numerom "Brividi".

Italijanska pevačica Laura Pauzini, pop zvezda libanskog porekla Mika i TV voditelj Alesandro Katelan biće domaćini predstojeće 66. Evrovizije u Torinu.

Prvo polufinalno veče biće otvoreno specijalnom unapred snimljenom tačkom "Broj koji pokazuje italijansku genijalnost i kreativnost", a u revijalnom delu nastupiće nesuđeni italijanski evrovizijski učesnik iz 2020. Diodato, britanska grupa "Sophie and the Giants", kao i di-džejevi/producenti Benny Benassi i Dardust.

Diodato će konačno dobiti priliku da pred višemilionskim međunarodnim auditorijumom konačno izvede svoju nesuđenu takmičarsku pesmu iz 2020. "Fai rumore", dok će poslednja tri učesnika revijalnog dela prirediti zajednički plesni performans uz pratnju igrača i posebno oformljenog orkestra.

Prvo polufinale, baš kao i drugo polufinale i finale "Pesme Evrovizije" može se pratiti od 21 sat i na Prvom programu RTS.

Šta kaže kladionica?

Prva na listi kladionica i ubedljivi favorit za pobedu na ovogodišnjoj Evroviziji i dalje je Ukrajina kojoj se daje šansa za pobedu od čak 47 odsto. Drugo mesto zauzima Italija, treće Velika Britanija, dok je srpska predstavnica "skočila" na 10. poziciju na svetskim kladionicama po šansama za pobedu na ovogodišnjoj "Pesmi Evrovizije".

Tanjug AP/Luca Bruno

Predstavnici Ukrajine ubedljivi favoriti za pobedu, sudeći prema kladionicama

Podsetimo, poslednje tri nedelje Konstrakta se "kretala" između 11. i 13. pozicije, a ako je suditi po kvotama na skoro svim kladionicama koje se bave Evrovizijom, predstavnica Srbije će sigurno proći u finale.

Na listi kladionica "sigurnu" četvrtu poziciju zauzima Švedska, peta je Španija, a potom slede Grčka, Poljska i Norveška, dok je na devetom mestu Holandija.

Kako se glasa?

Pored svih 17 država učesnica prve polufinalne večeri, svoje glasove večeras će davati domaćin Italija i Francuska. Kao što je ranije napomenuto, stručni žiri je delegirao svoje glasove na drugoj generalnoj probi, dok će publika to uraditi u uživo programu, za vreme prenosa uživo.

Kombinacijom glasova publike i stručnog žirija, u odnosu 50/50 biće određeno deset srećnih finalista.

Gledaoci kraj malih ekrana i profesionalni žiri, dakle i ovog puta, određuju ishod obe polufinalne večeri, a u finale prolazi ukupno 20 izvođača.

Glasanje će biti moguće preko zvanične aplikacije, telefonski, kao i SMS-om. Glasanje je otvoreno petnaest minuta, od završetka poslednje pesme i čini pedeset posto ishoda.

Svaka od zemalja učesnica ima svoj petočlani žiri, koji takođe glasa i u polufinalima, kao i u finalu.

Partner glasanja Evropske radiodifuzne unije Digame mobile proglasiće nacionalne rezultate po sistemu bodova: od 1 do 8, 10 i 12 kako za glasove dobijene od žirija, tako i od telefonskih glasova.

Tek nakon završetka velikog finala, odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Kao što je poznato, ove godine su sa takmičenja isključeni Rusi zbog agresije na Ukrajinu, ali se ove godine na Evrosong vraćaju Crna Gora i Jermenija, koje se takmiče prvi put nakon 2019. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura