Reflektor

Umetnost mora biti vidljiva: Konstrakta otvara 54. Majsku izložbu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

16:02

Umetnost mora biti vidljiva: Konstrakta otvara 54. Majsku izložbu
Umetnost mora biti vidljiva: Konstrakta otvara 54. Majsku izložbu - Copyright Kosta Kosta Đuraković, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ana Đurić Konstrakta otvoriće 9. juna 54. Majsku izložbu u Muzeju grada Beograda pod nazivom "Zamisli" inspirisanu pesmom Džona Lenona "Imagine" i sloganom "Umetnost mora biti vidljiva".

Izložbu organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) a imajući u vidu inspiraciju za nju – pesme "Imagine" i "In corpore sano", izložba poziva na promišljanje nekog drugačijeg sveta, izražavajući nadu da su promene u tom pravcu moguće.

U duhu Lenonove pesme izložba slavi umetnost i slobodu u svakom smislu, i istovremeno, razmišljajući o duhu, telu, umetnosti i "Umetnici koja mora biti zdrava".

Konstrakta "iscrtava sliku savremene realnosti gde se neke uvražene konstante kao 'In corpore sano' postavljaju pod pitanje uz upit: 'Šta ćemo sad?'”, navodi ULUPUDS u najavi 54. Majske izložbe koja će biti održana u Bioskopu "Balkan" i Muzeju grada.

Na 54. Majskoj izložbi, čija je kustoskinja Dragana Palavestra, učestvuje 193 autora sa 260 radova, a među njima su i arhitekte, dizajneri, slikari, keramičari, scenografi, kostimografi, fotografi, modni dizajneri, istoričari umetnosti i vajari.

Majska izložba obuhvata i dve prateće izložbe ("Portret umetnika" Čedomile Marinković, dobitnice nagrade 53. Majske izložbe – Uvid 21 i Nikole Meandžije – kolorisanje ilustracija Zmajevog "Nevena" autora Marije Ristić), kao i predavanja, prezentacije, prikaze i razgovore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura