Reflektor

"Hasanaginica" na sceni Ateljea 212: Narodna balada prevedena u pozorišni jezik

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2022

-

10:30

"Hasanaginica" na sceni Ateljea 212: Narodna balada prevedena u pozorišni jezik
"Hasanaginica" na sceni Ateljea 212: Narodna balada prevedena u pozorišni jezik - Copyright Foto arhiva NP Leskovac

veličina teksta

Aa Aa

Premijerno gostovanje predstave "Hasanaginica" u Ateljeu 212 u koprodukciji Narodnog pozorišta Leskovac i Narodnog pozorišta Niš zakazano je za 21. jun, s početkom u 19.30h na sceni "Mira Tailović".

Rediteljka predstave Isidora Goncić ukazuje da je prvi susret s ovom dramom Ljubomira Simovića i narodnom baladom na osnovu koje je nastala "prepun emocija, ali i izvesnog šoka".

Foto arhiva NP Leskovac

 

"Šok nastaje upravo u susretu današnjice i sveta drame, sveta koji je na prvi pogled tako dalek, da polako postaje bled i nerazumljiv. Ali da li je taj svet tako dalek? I da li su osećanja, ljubav i odluke koje nepobitno obeležavaju likove tako neshvatljive?", pita se rediteljka.

Uloge igraju Dragan Marjanović, Mina Cocić, Ivana Nedović, Filip Radivojević, Suzana Grujić, Predrag Smiljković, Dragiša Veljković, Ivan Janković, Nikola Šćepanović i Filip Nedeljković.

Foto arhiva NP Leskovac

 

"Dugačak je bio naš put ka Hasanaginici, njenom unutrašnjem biću, ali i uzajamnim odnosima i nemogućnostima uspostavljanja iskrenosti, istine, ravnopravnosti, pravde i otvorenosti. Dugačak, uzburkan, izazovan, ali lep. Jer na kraju tog puta stoji ljubav. Čvrsto i nepokolebljivo. Put tokom koga su se spojili prostor i vreme, izbrisale razlike i stvorilo shvatanje da je ljudska priroda ista, da okolnosti ne mogu da unište čovečnost. Da je važno istrajati i boriti se. I da smo svi mi Hasanaginice", navela je rediteljka u svom saopštenju.

Komentari (0)

Kultura