Reflektor

Rakija od suza Dee Džanković: Galerija Monolog se za potrebe nove izložbe pretvara u "kafanu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2022

-

12:25

Rakija od suza Dee Džanković: Galerija Monolog se za potrebe nove izložbe pretvara u "kafanu"
Dea Džanković - Copyright Nikola Rudić

veličina teksta

Aa Aa

Samostalna izložba "Suzovača", umetnice Dee Džanković otvara se 8. jula u 19 časova u Galeriji Monolog u Cetinjskoj 15, u Beogradu

Dea Džanković u svome radu istražuje jedan poseban društveni konstrukt unutar koga se odigrava određeni oblik verbalne interakcije. Tokom njene izložbe, galerija Monolog će se pretvoriti u kafanu, važno jezgro društvene interakcije u Srbiji.

Promo

 

"Kafana je mesto gde odlazimo da bi se oslobodili, to je okruženje koje ohrabruje emocionalne izlive, vikanje, plač, fizičke obračune, priznanja, pokajanja i lomljavu stakla. Jedan od ključnih sastojaka ove jedinstvene atmosfere je rakija. To je ulje koje podmazuje ovaj nepredvidivi motor emocija", stoji u opisu izložbe.

"Naziv 'Suzovača' se odnosi na centralni umetnički rad postavke na izložbi, flašu rakije napravljene od suza. U ovom slučaju, suza Dee Džanković. Slana metafora za flaširane emocije. Naziv izložbe i njen centralni rad su nastali kao igra reči, od tipičnih naziva za rakiju u zavisnosti od ukusa, i suza kao njenog ključnog sastojka. Štaviše, ona predstavlja specifičnu formulu koja spaja suze i alkohol oblik tečnosti koja može da se konzumira", zaključuju autori kustoskog teksta Jan Gustav Fiedler i Denis Leo Hegić.

Preporuka za vas

Otvorena izložba "Ađutanti srpskih vladara" u Vojnom muzeju: Prikazuje istorijat jedne specifične službe srpskih oficira

Komentari (0)

Kultura