Reflektor

Opera Biničkog "Na uranku" premijerno 21. juna na sceni "Radović"

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2021

-

17:42

Opera Biničkog "Na uranku" premijerno 21. juna na sceni "Radović"
Opera Biničkog "Na uranku" premijerno 21. juna na sceni "Radović" - Copyright Malo Pozorište Duško Radović/Željko Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijera opere "Na uranku" Stanislava Biničkog, prema libretu Branislava Nušića, a u režiji grupe umetnika biće održana u ponedeljak, 21. juna, u Malom pozorištu "Duško Radović".

Reditelj mentor na operi je Vladan Ðurković, inače upravnik Pozorišta lutaka "Pinokio", dok režiju potpisuju mlade nade - Ana Janković, Isidora Kulenović, Natalija Stanković i Luka Mijat.

"Projekat je veoma dragocen za sve nas, i ovde je prisutna svest ljudi koja zna šta znači ulagati u generacije koje će tek doći, što je danas retkost", istakla je jedna od rediteljki Natalija Stanković.

Ona je navela da su im iz organizacije puno toga pružili, dali im priliku da se upoznaju, i na samim probama je stvorena jedna zdrava atmosfera i veoma konstruktivna komunikacija.

"Ovde se ne radi samo o nama, koji smo dobili šansu da profesionalno radimo, već je napravljen iskorak u očuvanju kulturne baštine, tako da je projekat važan na više nivoa", zaključila je mlada rediteljka opere.

Malo Pozorište Duško Radović/Željko Jovanović

 

Direktor projekta ispred organizacije MOTO je Nataša Jović Trivić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je naglasila da je cilj celog projekta istraživanje šta je to opera i zašto se ona udaljava od publike proteklih decenija.

Kako je objasnila, želja im je da približe operu publici u što većem broju i vrate je na onaj put gde je bila ranije, kada je narod više uvažavao i voleo ovaj muzički scenski žanr.

Sa tom namerom se složila i dirigent Nina Fuštar, koja je izjavila da je opera u poslednjem periodu prilično zapostavljena ne samo u Srbiji, već i svetu, a da je u ovoj predstavi prisutna jedna nova, mlada energija koja to može promeniti.

Pohvalila je sve učenike da su izuzetni, a njih ima čak 60 (solisti, reditelji, mentori, kompozitori, dirigenti, koreografi), i da je cilj da projekat preraste u nešto ozbiljno i veliko.

Što je Binički dao - naše je, pisao je Nušić

Opera Stanislava Biničkog je prva izvedena domaća opera i postavkom nove verzije tog značajnog dela domaće muzičke baštine promoviše se scensko delo u evropskim okvirima.

Malo Pozorište Duško Radović/Željko Jovanović

 

O kompozitoru Biničkom je svojevremeno pisao čuveni dramski pisac, komediograf, ovde autor libreta Branislav Nušić.

"Iako malo po broju, ono što je Binički dao - naše je. On je od onih domaćih muzičara i kompozitora koji su ušli u dušu naše narodne pesme, pevaju je i sami, vole je, uživaju u njoj. Njegove pesme odlikuju se narodnim koloritom. Sve što je imao, sve što je mogao dati, Binički je priložio kulturnom razvitku i napretku svog naroda", reči su velikog Nušića.

Autorski tim čine još dirigent mentor Milan Nedeljković, dirigenti Nina Fuštar i Vuk Volkov Popović, koreograf Tamara Ljesar, koja je istovremeno i kostimograf sa Ivanom Kosovac i klavirski saradnici Dragana Anđelić Bunjac i Marko Bogdanović.

Ulogu Anđe u operskom komadu tumače Anđela Simić, Anastasija Stanković, Mina Radivojević i Martina Koljenšić, lik Radeta će odigrati Ermin Ašćerić, Dušan Dakić, Stefan Živanović i Mladen Prodan.

Malo Pozorište Duško Radović/Željko Jovanović

 

Redžep Aga su Luka Jozić, Andrija Sekulić, a Glas iz naroda Andrija Sekulić i Slobodan Japundžić.

Ulogu Stanke tumači najviše solistkinja Ana Bosert, Ana Gvozdenović, Sara Ristić, Isidora Bogdanović, Biljana Jovanović, Isidora Stevanović, Mina Nikolić i Olivera Krivokuća.

Koncert instrumentalista, polaznika pomenutog projekta biće održan pre same premijere "Na uranku", kada će mladi muzičari svirati poznate numere iz svetskih opera.

Prve reprize opere su 25. i 30. juna, a onda je planirano da projekat putuje po Srbiji i bude izveden u značajnim ustanovama kulture.

Nova predstava će biti izvedena na Svetski dan muzike, a realizuje se u okviru međunarodnog projekta "Opera: Past, Present, Perfect".

Komentari (0)

Kultura