Reflektor

Natpevavanje horova u Negotinu: Bliže se 56. Mokranjčevi dani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2022

-

09:57

Natpevavanje horova u Negotinu: Bliže se 56. Mokranjčevi dani
Natpevavanje horova u Negotinu: Bliže se 56. Mokranjčevi dani - Copyright wikipedia.org/Stevan_Mokranjac/Uros Predic, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike, kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u periodu od 10. do 16. septembra, biće održan 56. festival Mokranjčevi dani.

Selektorka festivala je muzikološkinja dr Sonja Marinković, a fokus ovogodišnjeg programa biće na horskoj muzici.

Već prve koncertne večeri za titulu najuspešnijeg, na tradicionalnom Natpevavanju horova takmičiće se horski ansambli iz Novog Sada, Doboja, Banjaluke i Beograda, a tokom festivalskih dana nastupiće Hor "Mokranjac" (Beograd), pobednik prošlogodišnjeg Natpevavanja, zatim Hor RTS, sa dirigentom Bojanom Suđićem, kao i "Collegium musicum", koji predvodi Dragana Jovanović.

U festivalskom programu je i Kvartet TAJJ, koji će izvesti muziku Aleksandre Vrebalov, dok će ansambl "13 gudača" održati koncertno veče posvećeno stvaralaštvu Dejana Despića. Pored koncerata, ansambl Pozorišta na Terazijama izvešće mjuzikl "Brodvejske vragolije", a najmlađoj publici posvećena je opera "Dečja soba", koju je komponovao Milenko Živković.

Jedan festivalski dan biće posvećen i narodnoj tradiciji. U Mokranju, mestu odakle potiče porodica Stevana Mokranjca, održaće se program pod nazivom "Niti tradicije", a u Domu kulture u Negotinu nastupiće članovi KUD "Dimitrije Koturović" iz Beograda.

Pored tradicionalnih izložbi i promocija knjiga, biće održana i naučna tribina posvećena stvaralaštvu Stevana Mokranjca, kao i seminar za dirigente pod nazivom "Dirigentsko hodočašće".

Na svečanom otvaranju 56. Mokranjčevih dana besediće kompozitorka Aleksandra Vrebalov.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu