Reflektor

Nova decenija TAKT festa u Novom Sadu: Negovanje autentičnog umetničkog stvaralaštva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2022

-

13:52

Nova decenija TAKT festa u Novom Sadu: Negovanje autentičnog umetničkog stvaralaštva
Nova decenija TAKT festa u Novom Sadu: Negovanje autentičnog umetničkog stvaralaštva - Copyright Promo/Takt festival

veličina teksta

Aa Aa

Multimedijalni, interkulturalni festival TAKT održaće se 11. put u Novom Sadu od 23. do 25. septembra na Indeksovoj tribini.

Takt je u početku bio festival koji je pružao podršku onima koji nisu imali prostora na velikim festivalima, a tokom godina dobio međunarodni karakter i postao prepoznatljiv po promociji i negovanju autentičnog umetničkog stvaralaštva.

Takmičari dolaze sa i bez iskustva, afirmisani i neafirmisani, a osim u takmičarskom muzičkom delu festivala, učestvuju i u svim ostalim aktivnostima tokom višednevnog festivala: filmskom i pozorišnom delu, performansima, koncertima, tribinama, radionicama i druženju sa učesnicima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Poljske, Slovačke, Francuske i iz drugih zemalja.

Organizator TAKT festa je Asocijacija Kulturanova, jedna od najuspešnijih organizacija u oblasti kulture iz Srbije, što potvrđuju i brojni internacionalni projekti tokom gotovo 20 godina postojanja.

Kulturanova pokreće interkulturalni i intersektorski dijalog u društvu, podstičući kreativnost mladih kroz umetničku edukaciju, produkciju kulturnih sadržaja i unapređivanje javnih politika u oblasti kulture i mladih. Svoje programe realizujemo kroz četiri programske celine: Teatarnova, Muzikanova, Medianova i Futuranova.

Propozicije festivala

Pravo učešća na festivalu imaju pojedinci i muzičke grupe, autori muzičkih dela bez obzira na geografsko poreklo učesnika i žanr muzike, a u skladu sa pravilima i etičkim kodeksom festivala.

Takt

Mile Kekin na Taktu 2021.

Na festivalu je dozvoljeno korišćenje isključivo akustičnih instrumenata bez upotrebe efekata, looper-a bez prethodno snimljenih traka, semplova i efekata i klavijature isključivo sa bojom klavira i električne bas gitare bez efekata.

U takmičarskom delu festivala nije dozvoljeno izvođenje pesama koje su prethodno izdavane, a prednost imaju učesnici (samostalni izvođači) ili autori pesama (u slučaju grupnog nastupa) mlađi od 35 godina.

Na festivalu se učestvuje jednom autorskom pesmom. Pozdravlja se izvođenje pesama na maternjem jeziku iako je dozvoljeno izvođenje na svim jezicima. Ako je maternji jezik jezik nacionalnih manjina u Srbiji, izvođenje pesama na tom jeziku je dobrodošlo, uz prevod pesme na srpski jezik, koji će biti dostavljen žiriju.

Učesnici koji uđu u finale, pored takmičarske predstaviće se i sa još jednom kompozicijom. Tema za tu kompoziciju biće im data od strane žirija tokom festivala i imaće izvesno vreme da je pripreme.

Program ovogodišnjeg Takt festa:

Petak 23. septembar

16:30: 17:30  @OPENS  // Tribina “Uloga medija i umetnosti u procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu

Na tribini će govoriti aktivistkinja i projektna koordinatorka u ARTPOLISU, Priština Venera Ismaili, novinarka, aktivistkinja i programska koordinatorka u Asocijaciji Kulturanova, Novi Sad Jelena Božić, kao i učesnici projekta "Media &Art in service of reconciliation" koji je podržan od strane Western Balkan Fonda. Na tribini će biti predstavljeni i rezultati medijske analize koju su radili mladi sa Kosova, Srbije i iz BiH - a povodom obeležavanja genocida u Srebrenici.

18:00 @Index // Otvaranje izložbe "Poruke regionu"

Izložbu čine crteži mladih sa Kosova, Srbije i iz Bosne i Hercegovine. Nastali su tokom radionica u okviru projekta "Media & Art in service of reconciliation", a koji je podržan kroz Western Balkan Fond. Izložba predstavlja misli, osećanja i doživljaje mladih o trenutnim narativima u regionu.

18:20 - 19:20 @Index // Koncert: Muzikanova: Echo Spiritus, Izgubizmo, Grizete

Echo Spiritus je bend nastao u Novom Sadu juna 2020. godine. Sviraju atmosferični rok. Bend radi na svom albumu prvencu koji se zove "Disbalans" čiji izlazak se očekuje tokom 2022. godine.

Alternativni rok bend Grizete je još jedan bend koji je osnovan 2020. godine. "Izgubizmo ima rifove teške tri megatona, sjajan osećaj za dinamiku, oštrinu u zvuku i vokalu, ali i sjajnu veštinu pripovedanja... Pesma "Plovi" je uvrštena u top 60 regionalnih hitova za 2021. godinu.

19:30 @Index

Otvaranje festivala: Predsednik Asocijacije Kulturanova - Milan Vračar i Jelena Božić

20:00h - 21: 30h @Index // Nastupi takmičara TAKT FEST-a 2022

21:45 - 22:45 @Index // Nastup Slovenačkih umetnika

23:00h - 23:30 @Index // Nastup prošlogodišnje pobednice TAKT Fest-a, Dude Buržujke

Julija Petković, poznatija je kao Duda Buržujka. Autorka je tekstova i muzike objavljenih pod tim imenom, a primarno dolazi iz glumačkih voda. Spajajući ove dve umetnosti, njeni nastupi postaju performansi. Prošle godine na TAKT-u je odnela pobedu sa ekipom Haikuzadanas.

00:00h - 01:00 @Index // Proglašenje finalista TAKT Fest-a 2022 i žurka kod Dude Buržujke

Duda didžejiše na Indeksovoj tribini odmah nakon proglašenja finalista.

Subota 24. septembar

TAKT Film Fest

15:45 - 16:45 @Index // Okrugli sto V4+ Producing music in V4 + region and beyond

Stručnjaci iz Mađarske, Poljske, Slovačke, Poljske, Srbije i zapadnog regiona će pričati o tome kako napraviti/ organizovati turneju, kako dobiti ugovor sa izdavačem, kako distribuirati muziku na striming platformama i kako započeti karijeru od početka. Festival podržava autorsko stvaralaštvo i neafirmisane umetnike i stručnjaka, te su svi dobrodošli da učestvuju u diskusiji. Moći će da čuju specifične savete, iskustva i znanja iz različitih zemalja i konteksta što im može pomoći u daljem radu, ali omogućiti nove prilike i saradnje.

17:00 - 18:00 @OPENS // CreatEU multiplikatorski događaj

Predstavljanje toolkita koji ima za cilj razvoj kompetncija profesionalca koji rade u kulturnim i kreativnim industrijama kako bi se povećala održivost i profitabilnost njihovih aktivnosti. Događaj je otvoren za sve zainteresovane. Na izradi toolkita su radili stručnjaci iz Srbije, Švedske, Italije, Grčke, Španije i Poljske.

19:00 - 19:30 @Index // Koncert Slovačka, Zabit Františka

Slovački alt-folk kantautor. Izdao je album pod nazivom Zabit Františka u martu 2021. godine, svirao je na više od 60 koncerata i bio je među finalistima u takmičenju "otkriće godine" radija Head Awards 2016. godine.

19:45 - 20:15 @Index

Koncert "Healing Together", bendovi sa Kosova, Srbije i iz Bosne i Hercegovine predstaviće aktivističke pesme koje su inspirisane osećajima, reakcijama i glavnim zaključcima mladih o narativima u regionu.

20:30 - 21:30 @Index

Nastupi finalista TAKT Festa 2022

22:00 - 22:30 @Index

Koncert Monika Sonk, Češka, koncert multiinstrumentalistkinje, pevačice, glumice i profesorke muzike.

23:00: 00:00 @Index // Koncert E-play

Sastav E-play iza sebe ima pet studijskih albuma, veliku listu samostalnih i festivalskih nastupa (od Main stage-a na Exit festivalu, preko koncerta u Parizu za "Dan muzike", pa do koncerta u Bolonji povodom "Dana Beograda"), učestvovao je i na više kompilacija. Muzika ovog benda nalazi se u filmovima: "Munje", "Potraga za sreć(k)om", "Zduhač znači avantura".

D.Mataruga

E-play

Uprkos pandemijskim okolnostima bend je i dalje veoma aktivan. Beogradski E-play je bio izabran da predstavlja Srbiju na jednom od najvećih i najuticajnijih evropskih muzičkih festivala ESNS (Eurosonic Noorderslag). Pored toga, bend je objavio svoj prvi live spot u karijeri za pesmu "Srešćemo se neki drugi put", izbacio je svoj album "Sloboda" na vinilu, objavio spot za istoimenu pesmu u kojem se pojavljuje glumica Sloboda Mićalović, a koji je proglašen pesmom i spotom godine.

Godinu dana kasnije bend dobija nagradu emisije Bunt za pesmu i spot godine za "Hotel Jugoslavija" koju je bend uradio u saradnji sa Bajagom.

00:00: 00:15 @Index

Proglašenje pobednika i ceremonija dodele nagrada

00:30 - 01:00 @Index // Koncert: Poljska, Sad Smiles + Jam Session

Bend od četiri tinejdžera koji obožavaju muziku. Prosek godina u bendu je 15, ali su već pišu zrele tekstove, komponuju muziku i stvaraju sopstvene pesme. Njihov prvi EP "Sad Smiles EP" se može naći online. Osvojili su World Talent Show, nastupali su na mnogo koncerata. Teško je odrediti uloge u bendu jer svako od njih svira nekoliko instrumenata, zato budite pažljivi, jer menjaju instrumente na bini. Nemoguća misija je svrstati ih u jedan žanr.

Nedelja 25. septembar

13:00 - 17:00 @OPENS // Okrugli sto “Položaj umetnica i kulturnih radnica u Srbiji”.

17:00 -17:15 @OPENS

Prezentacija rezultata projekta "Photography for Future". Ovaj projekat predstavlja razmenu dobrih praksi između kulturnih agenata koja ima za cilj smanjenje procenta nezaposlenosti mladih u Evropi, pružajući mladim fotografima digitalne alate i profesionalne veštine potrebne za profesionalni rad u kulturnom sektoru, tačnije u fotografiji. "Photography for Future" ima za cilj da prati i obuči mlade ljude u razvoju njihovih profesionalnih aktivnosti, olakšavajući im potpuno uključivanje u svet rada i kulturnog preduzetništva.

16:00 - 17:00 @Index // Okrugli sto V4 - "Artists under pressure"

Tema okruglog stola je psihologija koja stoji iza "bivanja umetnikom". Takođe, razgovaraće se i o tome šta je urađeno u određenim državama, kakvi su politički i društveni sistemi podrške i regulacije. Kakve su to aktivnosti koje su nam na raspolaganju. Svi umetnici su dobrodošli.

16:15 - 17: 00 @OPENS

Promocija knjige "Nezakoniti poljubac" Azema Deliua. Pisac mlađe generacije koji piše na albanskom jeziku, a živi u Prištini.

17:15 - 19:45 @Index // TAKT Film Fest finale

TAKT Film Fest je internacionalni filmski festival koji približava svet filma ljubiteljima muzike, i svet muzike ljubiteljima filma. Fokus festivala je na filmovima čiji ključni element je muzika.

20:00h - 20:30h @Index // Koncert Emi Trnka

Emi Trnka (19) mlada je kantautorka iz Sarajeva. Još od malih nogu bavi se muzikom, kroz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, a trenutno je studentkinja prve godine Muzičke akademije u Sarajevu na odseku za klavir. Pored toga, ona sama piše i producira svoju indie pop muziku. Objavila je nekoliko singlova, a nedavno je potpisala i za kanadsku izdavačku kuću Funktasy. Veliku podršku joj pruža i otac Muhamed Trnka, takođe muzičar, sa kojim Emi često sarađuje i nastupa. Zajedno će nastupati na TAKT-u.

21:00 - 21:30 @Index // Koncert: Cataflamingo, Mađarska

Umetnički rok kvartet koji je osnovan 2017. godine i dolaze iz Budimpešte. U poslednje vreme su svirali i nastupali u mnogim klubovima i manjim festivalima, te su stekli ogromno iskustvo iulogu u alternativnoj i underground mađarskoj sceni. U 2019. godini su izdali prvi EP, koji se zove Ködvirág.

21:45 - 22:15 @Index

Attila Antal - frontmen benda Lepša Brena na TAKT dolazi sa novim solo projektom čija je premijera upavo na TAKT-u.

22:30 - 23:30 @Index // Lagana sreda

Mladi autorski bend Lagana sreda je pobebnik ovogodišnjeg Bunt rok festivala. Ovaj sastav čini trio koji geografski teško locirati. Iako rođeni u različitim gradovima Srbije: Leskovac, Arilje i Banovci – Beograd, kao centar ovog Bermudskog trougla, mesto je gde su se pronašli. Vokal i gitara pripadaju Stefanu Niketiću, bas gitaru svira Filip Janjić, dok je za bubnjevima Ognjen Martinović. Svoj zvuk opisuju kao sirovu rokenrol energiju sa primesama trenutnog raspoloženja.

23:30 - 00:30 // R2C - Futuranova + jam session

Predstavljanje završnih radova na projektu "Reke zajednici" koji spaja ekologiju zajednice i reke. Tokom predtakt rezidencije organizatori su radili na uređenju obale Dunava kroz radionice, volontiranju i aktiviranju zajednice, a kroz intervencije, građenje hamoka, putokaza, odbojkaške doprineli zajednici koja je već reku i priobalje koristila. 

Glavni cilj projekta je dalje jačanje saradnje između savremenih kulturnih i kreativnih scena Mađarske i Srbije i između društava i građana u pograničnom regionu fokusirajući se na međusobni kulturni identitet predstavljen kroz zajedničke reke.

Komentari (0)

Kultura