Reflektor

Predstavljen program duplog izdanja Bitefa: 14 predstava objedinio slogan "Na ivici budućnosti"

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2021

-

17:13

Predstavljen program duplog izdanja Bitefa: 14 predstava objedinio slogan "Na ivici budućnosti"
Opčinio sam te - Copyright Malyshev

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni pozorišni festival Bitef pod sloganom "Na ivici budućnosti" biće održan kao 54. i 55. izdanje od 13. do 25. septembra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Direktor Bitefa i Bitef teatra, književnik Miloš Latinović, otkrio je da će u programu dvostrukog festivala biti 14 predstava, inostranih, regionalnih i domaćih produkcija.

Kako je naveo, septembar mesec će u Beogradu imati zanimljiv pozorišni i kulturni program, ali smatra da je Bitef oduvek bio najznačajniji kroz svoju bogatu istoriju za vreme 55 godina postojanja.

Umetnički direktor i selektor festivala, teatrolog i pozorišni kritičar Ivan Medenica predstavio je detaljan program jedinstvenog, dvostrukog izdanja, navodeći da će festival 13. septembra otvoriti predstava "Living Room", nemačkog reditelja Ersana Montaga na sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Ivan Jakov Simovic

Ivan Medenica, umetnički direktor i selektor Bitefa

Već viđena drama "Cement Beograd" prema drami Hajnera Milera, u režiji slovenačkog umetnika Sebastijana Horvata, trostrukog laureata nagrada na Bitefu, na repertoaru je 14. septembra takođe na sceni BDP.

"Komad govori o tome da ćemo završiti u demenciji i dekadenciji ako odustanemo od namere da menjamo svet", rekao je Medenica.

Andrija Kovač

 

Zvanično svečano otvaranje 54. i 55. Bitefa će biti održano 15. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) sa plesačkim komadom "Tragovi" iz trupe "Ultima vez" iz Berlina, a u koreografiji Vima Vandekejbusa koji će na festivalu održati master klas.

Medenica je pohvalio i slovenačkog reditelja Žigu Divjaka, koji će se predstaviti beogradskoj publici dva dana zaredom (15. i 16. septembra) sa delom "Pluća" britanskog dramskog pisca Dankana Makmiliana, u produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane.

Arno Declair

 

Već istaknuta drama "Kaspar" Petera Handkea, u režiji uspešnog Miloša Lolića na programu je 20. septembra na sceni "Ljuba Tadić" JDP, i Medenica je imao samo pozitivne utiske o toj predstavi, za koju je naglasio da je jedan od svetlih primera da tokom pandemije nastaju izuzetna dela.

Hrvatski reditelj Bobo Jelčić, koji je postavio hit predstavu "Zašto je poludeo gospodin R?" u JDP, dolazi sa onlajn komadom "Višnjik u višnjiku" prema kultnoj drami Antona Pavloviča Čehova, a koja će biti prikazana preko ZooM aplikacije.

Eksperiment i instalacija bez glumaca "Kao da kraj nije ni sasvim blizu" Bitef teatra igra se za samo pet osoba, a taj autorski projekat reditelja Nikole Zavišića ovom prilikom će biti izvođen tri dana (23, 24. i 25. septembra) u pet termina dnevno.

Martin Argyroglo

 

Neobična dvočasovna predstava "Konferencija odsutnih" slavne trupe "Rimini protokol" iz Berlina, a koju potpisuju čak tri autora, biće na programu 23. i 24. septembra na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Festival će 25. septembra zatvoriti jedinstveni spektakl "Fleš" reditelja Franka Vigrua, trupe "Compagnie d'autres cordes" iz francuskog Manda.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl objasnio je da je prošlogodišnji mini festival "Bitef prolog" bio zapravo uvod za ovo dvostruko izdanje u želji da se ne izgubi kontinuitet najvećeg festivala u Srbiji.

Karl je naveo da je Grad Beograd izdvojio budžet od 45 miliona dinara za Bitef, što su najveća sredstva za jedan beogradski festival.

Posle Bitefa, u oktobru će biti održana "Radost Evrope" i Beogradski džez festival, a u novembru Bemus.

Komentari (0)

Kultura