Reflektor

Autobus iz "Ko to tamo peva", "Skvid gejm" i sedam premijera na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

10:55

Autobus iz "Ko to tamo peva", "Skvid gejm" i sedam premijera na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji
Nečista krv - Greh predaka - Copyright This and That Productions/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni producent Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji Marko Jovičić najavio je da posetioce festivala od 12. do 18. avgusta očekuje sedam premijera domaćih filmova.

Prema njegovim rečima, posetioci festivala imaće priliku da obiđu improvizovani filmski set parku Vrnjačke Banje, "gde će biti originalni autobus iz filma 'Ko to tamo peva'", kako bi mogli vide "koliko je zahtevno snimiti jednu scenu".

"Rešili smo da što više približimo publici način proizvodnje filma i koliko je bitan tekst koji neko izgovara. Ako ne valja, džabe ti sve. Možete imati 20 najpopularnijih glumaca iz regiona, to ne znači da će biti dobar film, bez dobrog scenarija koji je temelj", ocenio je Jovičić.

Da je scenario je "srži i suština", prema mišljenju Jovičiča u Srbiji su pokazale serije rađene po licenci, jer "strani humor ne može tek tako proći i da publika nije navikla čuti smeh", ubačen u postprodukciji.

Festival filmskog scenarija svake godine ima promo najave, odnosno skečeve, na koje su ponosni, jer Jovičić ističe da ih ostali festivali ne rade.

Tanjug/Zoran Žestić

Marko Jovičić

Pošto se trude da svake godine skečevi budu duhoviti i imaju ozbiljnu formu, Jovičić je rekao da su ovaj put urade "Skvid gejm" gde Miki Manojlović igra profesora scenaristike, uz 20 drugih glumaca koji igraju scenariste u pokušaju.

Jovičić je rekao da su ove godine za program uzeli pola studentskih filmova, koji su to "samo po broju godina ljudi koji su ih pravili, inače kvalitetom ima koji su mnogo bolji od afirmisanih reditelja i scenarista".

"Dali smo maksimalno šansu mladim ove godine. Imamo dan kompletan posvećen filmovima koji su  prošli selekcionu komisiju, a takozvani su studnetski filmovi, kao 'Indigo kristal' koj ije postigao neverovatan uspeh, ili 'Kristina', 'Ovuda će proći put', 'Da li ste videli ovu ženu'", naveo je Jovičić.
Prema njegovim rečima, koji čine Nataša Drakulić, Srđan Dragojević i Saša Radojević je  "dovoljno afirmisan i ozbiljan".

Na festivalu, među premijerama su filmovi "Koma" i "Prigušivač" na otvaranju, i na kraju "Momak i devojka".

Od pratećih manifestacija, Jovičić je pomenuo koncerte Ivana Bosiljčića do "Boemske večeri" filmske muzike u čast nagrađenih, kada će trgu Vrnjačkoj Banji biti pretvoren u kafanu sa tri stotine stolova.

"Kafana je u stvari kada gledate istoriju momenat gde najviše nastaje saradnji u filmskom svetu. Publika će moći da sedi sa glumcima. Zamislite 20 doajena našeg glumišta peva pesme iz raznih filmova i serija", rekao je Jovičić.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu