Istorija

VIDEO Šest decenija od početka gradnje Berlinskog zida: Kako je podignut i srušen simbol podele između Istoka i Zapada

Komentari

Autor: AP

09/08/2021

-

06:56

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Pre šest decenija (13. avgusta 1061. godine) počela je izgradnja Berlinskog zida. Betonska barijera je razdvajala Istok i Zapad 28 godina.  

Berlinski zid je u početku bio jednostavna ograda od žice i blokova. Vremenom je konstrukcija ojačana i okružila je ceo zapadni Berlin.  

Betonski zid je izgrađen 1965. godine, a ubrzo nakon toga je podignut i drugi zid unutar teritorije Istočne Nemačke. Na taj način je formirana takozvana “staza smrti” između dva zida.  

Finalna verzija zida je sagrađena 1975. godine. Bio je dugačak 150 kilometara i okruživao je Zapadni Berlin. Bio je visok 3,6 metara, sagrađen od hiljada ploča i armiranog betona.  

Noć 9. novembra je ostala urezana u sećanje mnogih Nemaca. Bez ikakvog upozorenja, Berlinski zid, simbol podele između Istoka i Zapada, otvoren je.  

AP/ASSOCIATED PRESS

 

Zid je srušen posle obraćanja jednog od komunističkih zvaničnika na konferenciji za novinare te večeri.  

Šta se dogodilo? Režim u Istočnoj Nemačkoj je bio pod pritiskom prodemokratskih demonstranata i tražio je načine da ublaži proteste. Portparol Centralnog komiteta Politbiroa Istočne Nemačke Ginter Šabovski je rekao da se ublažavaju restrikcije za putovanja, posle skoro tri decenije izolacije.  

Na pitanje novinara kada će novi propisi stupiti na snagu, Šabovski je rekao: "Odmah, bez odlaganja".  

Te noći, stanovnici Istočnog Berlina su pohrlili da pređu zid. U jednom trenutku naoružani čuvari zida su odustali, i pustili su ih da pređu. Kasnije je zid srušen.  

AP/JOHN GAPS III

 

Nakon rušenja, većina delova zida je odneta. Manje od godinu dana posle pada zida, Nemačka je ujedinjena.

Komentari (0)

Magazin