Istorija

Danas je Svetski dan čokolade - zašto baš danas i ostale činjenice o omiljenoj poslastici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2022

-

19:58

Danas je Svetski dan čokolade - zašto baš danas i ostale činjenice o omiljenoj poslastici
Danas je Svetski dan čokolade - zašto baš danas i ostale činjenice o omiljenoj poslastici - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Danas se obeležava Svetski dan čokolade, omiljene poslastice svih generacija. Ova mešavina kakaa i šećera, sa ili bez dodataka, nekoliko hiljada godina popravlja raspoloženje ljudi, a može biti i vrlo korisna za zdravlje. 

Većina je smatra veoma ukusnom, a to je upravo jedan od razloga zbog čega se u savremenoj industriji doživaljava kao profitabilan posao.

Iako se ne zna pouzdano ko je tvorac ovog praznika sladokusaca, on se obeležava 7. jula na dan kad se veruje da je ova poslastica prviput došla u Evropu 1550. godine. Prvi put Dan čokolade obeležen je 2009. godine. Ovaj dan je vrlo značajan jer milijardu ljudi svakodnevno jede čokoladu. Interesantno je da je čokolada jedina jestiva namirnica koja se topi na temperaturi malo nižoj od temperature ljudskog tela.

Istorija čokolade duga je oko 2.500 godina. Asteci su voleli novootrkivenu tečnu čokoladu do te mere, da su verovali da im je bog mudrosti, neko koga su doživljavali tvorcem sveta, Kuetzalcoatl, upravo nju poklonio. Seme kakaa tada su koristili i kao valutu u tgovini. Kako se navodi u istorijskim spisima, osvajač Meksika, Španac Ernan Kortes, primetivši naviku astečkog cara Montezume da konzumira čokoladni napitak, odlučio je 1528. godine da čokoladu predstavi španskom kralju Karlu V. 

Španski vojnici su prvi u Evropi počeli da spremaju čokoladu, dodavali su joj šećer i cimet, ali su je i dalje pripremali kao piće. Nešto kasnije, hemičari u Holandiji našli su načine da daju čokoladi tvrd oblik kakav znamo danas.

Mnoge današnje kompanije za proizvodnju čokoladom počele su masovno da je proizvode u 19. veku i početkom 20. veka. Na primer, britanski proizvođač Cadbury počeo je njenom proizvodnjom da se bavi 1868. godine, a 25 godina kasnije Milton S. Hershei kupio je opremu za preradu čokolade na Svetskoj kolumbijskoj izložbi u Čikagu, i postao poznat kao jedan od najvećih svetskih kreatora ove poslastice. On je najpre počeo tako što je kockice karamele obložio čokoladom. Nakon toga, Nestle su počele da je proizode 1860. godine i vremenom su postale su jedna od najvećih konglomerata na svetu, možda i jedan od najpoznatijih kada je u pitanju ova poslastica.

Za čokoladu se kaže da je dobra i za zdravlje. Ima veliku energetsku vrednost, sadrži i alkaloide, teobromin, koji stimuliše bubrege i kofein, koji stimuliše mozak. Ona nastaje tako što se seme gorkog kakaa fermentiše kako bi dalo ukus čokolade kakvu poznajemo. U početku, u njega se stavljao puter kako bi očvrsnuo. Sada se dodaju i šećer ili kondezovano mleko u prahu.

Svake godine, na Dan zaljubljenih u svetu se proda skoro 36 miliona kutija čokolade, posebno onih u obliku srca. Danas se 70 odsto svetske proizvodnje kakaa obavlja u Africi. Čokoladu su ranije konzumirali samo kraljevske porodice, ali to se promenilo tokom industrijske revolucije.

Zanimljivosti o čokoladi:

Koristila se kao novac

Veruje se da su Maje i Asteci prvi otkrili čokoladu, i to vreme je ona bila "zlata vredna". Poput mnogih ranih civilizacija, Maje su menjale robu umesto da koriste novac, tačnije zrno kakaa im je bilo valuta.

Pixabay

 

Čokolada je dobra za vaše zdravlje

Poznato je da čokolada sadrži veliki broj hemijskih sastojaka - feniletilamin deluje na krvni pritisak i nivo glukoze u krvi. Prema rezultatima svetskih istraživanja dokazano je da crna čokolada, koja sadrži 60 odsto kakao delova i više, veoma jak antioksidans. Takođe do 10 odsto povećava proizvodnju HDL (dobrog holesterola), koji štiti krvne sudove. Nedavna studija pokazala je i da je dobra za jačanje imunološkog sistema.

Ukusnija je dok se topi u ustima

Čokolada se bez problema topi na temperaturi u ustima ljudi. Mlečna ima i veći nivo putera, pa je velika verovatnoća da se se otopiti i dok je držite u ruci, dok će na primer tamnoj trebati više vremena.

Belgija štampala poštaske markice sa mirisom čokolade

Pixabay

 

Belgija je inače danas poznata po ukusnoj čokoladi. Ova zemlja je 2013. godine izdala preko 500.000 poštanskih maraka koje su mirisale na čokoladu. One su imale poseban lepak koji je podsećao na njen ukus. 

Prva čokoladica proizvedena u Velikoj Britaniji

Prvu čokoladicu proizveo je Fris's u Velikoj Britaniji 1847. godine i od tada je ona počela da se masovno proizvodi. Skoro 2.000 godina kasnije i dalje je jedna od najomiljenijih poslastica u ovoj zemlji.

Komentari (0)

Magazin