Istorija

Holandski kralj naručio istragu o ulozi kraljevske porodice u kolonijalnoj prošlosti

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

22:24

Holandski kralj naručio istragu o ulozi kraljevske porodice u kolonijalnoj prošlosti
AP/Theresa Wey - Copyright AP/Theresa Wey

veličina teksta

Aa Aa

Holandski kralj Vilem-Aleksandar naručio je nezavisno istraživanje o ulozi kraljevske porodice u kolonijalnoj prošlosti zemlje, saopštila je informativna služba holandske vlade.

Tri holandska istoričara i stručnjak za ljudska prava sprovešće istraživanje koje će trajati tri godine i obuhvatiće period od kasnog 16. veka do postkolonijalne sadašnjosti, prenosi Gardijan.

Kako navodi britanski list, ovakva odluka usledila je nakon prošlogodišnje preporuke savetodavnog odbora da vlada prizna da je transatlantska trgovina robljem u periodu od 17. do 19. veka bila zločin protiv čovečnosti.

Holandska vlada planira da se kasnije ovog meseca izvini za ulogu u ropstvu tokom kolonijalne prošlosti zemlje, a očekuje se da će uložiti oko 200 miliona evra za fond koji će promovisati svest o ulozi kolonijalne sile u ropstvu, kao i 27 miliona za otvaranje muzeja ropstva.

Gardijan navodi da su Holanđani igrali glavnu ulogu u globalnoj trgovini robljem od 17. veka sve dok Holandija nije ukinula ropstvo krajem 19. veka.
 

Komentari (2)

Roćko

20.12.2022 11:39

Kakav nalet kajanja i potisnute savesti! Da se čovek rasplače! Kao i uvek, Zapadnoj hipokriziji, nebo je granica!

Bojan

26.12.2022 12:11

Ukrades milijarde i onda kao ubacis 200 miliona evra za propagandu. Da lepo plate odstetu svakoj zemlji pojedinacno

Magazin