Istorija

Ukradeni angkorski nakit vraćen Kambodži iz Londona: Eksperti zapanjeni, neki predmeti i dalje misterija

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2023

-

22:43

Ukradeni angkorski nakit vraćen Kambodži iz Londona: Eksperti zapanjeni, neki  predmeti i dalje misterija
Ukradeni angkorski nakit vraćen Kambodži iz Londona: Eksperti zapanjeni, neki predmeti i dalje misterija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika zbirka kambodžanskog angkorskog kraljevskog nakita pojavila je prošlog leta u Londonu.

Ukradeni predmeti pripadali su britanskom šverceru antikviteta Daglasu Lačfordu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Eksperti navode da većinu nakita nikada ranije nisu videli i da su zapanjeni njegovim postojanjem.

Zbirka je tajno vraćena glavnom gradu Kambodže Pnom Penu i trebalo bi da bude izložena u tamošnjem nacionalnom muzeju. Lačford je preminuo 2020. godine dok je čekao suđenje u SAD.

Njegova porodica je obećala da će ukradenu kolekciju vratiti u Kambodžu nakon Lačfordove smrti, ali vlasti nisu znale šta će tačno biti predato, niti kako će se to dogoditi.

Bred Gordon, šef kambodžanskog istražnog tima, prvi je predstavnik Kambodže koji je video nakit kada je prošlog leta posetio London. On je za BBC rekao da ga je predstavnik porodice Lačford odvezao na nepoznatu lokaciju i da je na parkingu bilo vozilo u kome su se nalazile četiri kutije.

profimedia

 

 

"Došlo mi je da plačem. Samo sam pomislio, dragulji iz krune drevne kambodžanske civilizacije spakovani su u četiri kutije u zadnjem delu automobila", kazao je Gordon.

Kada je sve otpakovano, otkriveno je da se u zbirci nalazi 77 komada zlatnog i nakita optočenog draguljima, uključujući krune, kaiševe i minđuše.

Smatra se da velika činija datira iz 11. veka i, iako tek treba da bude ispitana, izgleda da je napravljena od čistog zlata. Stručnjaci veruju da je to možda bila činija za pirinač angkorske kraljevske porodice.

Jedna od kruna mogla bi biti iz preangkorskog perioda, veruju stručnjaci, a mogle su je napraviti zanatlije u 7. veku.

profimedia

 

 

Ostali predmeti, uključujući mali izvajani cvet, predstavljaju misteriju. Eksperti jednostavno ne znaju zašto je napravljen i kako je korišćen.

Još uvek je nejasno na koji način i kada je nakit ukraden i kako je stigao do Londona. Mnogi predmeti se mogu uporediti sa kamenim rezbarijama na zidovima hrama Angkor Vata, koji se nalazi na listi svetske baštine Uneska.

profimedia

 

 

Izgradnja najveće verske građevine na svetu počela je 1122. godine. Prvobitno je bio hinduistički hram posvećen bogu Višnuu, a kasnije je postao budistički hram. Angkor Vat je u velikoj meri opljačkan tokom francuskog kolonijalnog perioda.
 

Komentari (0)

Magazin