Istorija

Arheolog Nemanja Mrđić: Brod pronađen u Viminacijumu u odličnom stanju

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2023

-

15:47

Arheolog Nemanja Mrđić: Brod pronađen u Viminacijumu u odličnom stanju
Arheolog Nemanja Mrđić: Brod pronađen u Viminacijumu u odličnom stanju - Copyright Tanjug/Arheološki institut

veličina teksta

Aa Aa

Arheolog Nemanja Mrđić izjavio je danas da je drevni brod koji je iskopan u Vinicijumu nađen na dubini od osam metara, više od 400 metara od bilo kog najbližeg trenutnog vodotoka i da je odlično očuvan. 

"Brod je dosta veći od onog koji je pronađen 2020. godine, 13 metara je očuvana dužina, a svakako je bio duži, verovatno i više od 20 metara, budući da je metar širi od prošlog broda. Mašine su ga, nažalost, oštetile, videćemo koliko to može da se rekonstruiše, da se datuje, uradićemo sve potrebne analize", rekao je Mrđić Tanjugu.

Ukazao je da je Viminacijum pun iznenađenja i da se, taman kada pomislite da ste sve otkrili, dogodi nešto novo.

Tanjug/Arheološki institut

 

"Interesantno je da je to brod čija se tehnika gradnje i konstrukcija pojavljuje preko 2.000 godina na Dunavu. Zato što je funkcionalna, može svuda da pristane, istovari robu, primi putnike i ta njegova funkcionalnost je doprinela da toliko dugo opstane u upotrebi. I dan-danas među veslačkim klubovima na Savi videćete slične modele", naveo je Mrđić.

Dodao je da je 2020. godine pred samu objavu vanrednog stanja otkriven brod, nešto manji od ovog, a u njegovoj blizini još tri čamca koji pripadaju različitim periodima. 

"Svi su sličnih tehničkih karakteristika, ali ih imamo od drugog veka pre nove ere pa sve do 15. ili 16. veka. To je taj značaj Viminacijuma. Život koji ide hiljadama godina", poručio je arheolog.

Kako je objasnio, Dunav je nekada bio na manje od kilometar od Viminacijuma, a danas je na preko tri kilometra i sve vreme reka se udaljava.

"Ono što je bilo glavno korito postaje rukavac, sve vreme se Dunav i rukavac udaljuje od nas. Dunav je otišao, Dunavac je otišao, a njihove tragove i dan danas nalazimo", konstatuje Mrđić.

Starost broda biće utvrđena tek nakon analiza  

Na pitanje da li se može pretpostaviti iz kojeg perioda je brod, odgovara da ćemo to znati tek kada se urade analize.

"Nema novca, nema ničega na osnovu čega bi se mogla, na prvu loptu, odrediti njegova starost. Ono što je slično prethodnom nalazu je da je brod prazan, delimično je razbijen. Nešto mu je odnelo deo stranice koja je nađena nekoliko metara dalje. Neko deblo ili nešto što je udarilo u njega kada je bio potopljen", rekao je Mrđić.

Ističe da je za drvo najvažnije da sačuva vlagu i da je brod ostao tako dobro očuvan samo zahvaljujući tome što je bio u nanosima i pesku koji je ostao vlažan, jer su ih vlažile podzemne vode. 

Tanjug/Arheološki institut

 

"Sada, kada i mi imamo mnogo više iskustva, mi sami smo kontinuirano vlažili drvo da ne bi došlo do njegovog sušenja i pucanja. Nakon prvobitnog iznenađenja 2020. godine, sada imamo sve materijale spremne da možemo u bilo kom trenutku da samostalno radimo takva istraživanja", naglasio je arheolog.

Dodaje da tereni u Srbiji nikada nisu bili povoljni da se očuvaju brodovi, kao na primer močvarna zemljišta Belgije i Holandije.

"Mi smo bili po tim muzejima i videli smo te nalaze, radimo upoređenje. Konstrukcije su vrlo slične. Ovo je brod koji nije potopljen u borbi. Odlično je očuvan. Na koji način je skončao plovidbu tu, videćemo", rekao je Mrđić.

Kaže da je brod odmah pokriven ovlaživačima, zaštićen od sunca i da su preduzete sve mere da se njegova vlažnost održi. 

"Brod će, naravno, biti prenet u Muzej brodova, koji je u gradnji u Viminacijumu. Biće pored svih onih brodova koji su već nađeni i nadam se da će svi oni za koju godinu moći biti prezentovani. Pored Rimskog grada, mamuta, imaćemo još jednu atrakciju kakva je vrlo retka u ovom delu Evrope", poručio je Mrđić.

Komentari (0)

Magazin