Istorija

Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađeni ostaci drevnog rimskog broda

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

14:00

Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađeni ostaci drevnog rimskog broda
Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađeni ostaci drevnog rimskog broda - Copyright Tanjug/Arheološki institut

veličina teksta

Aa Aa

Ostaci nasukanog broda koji se prema opštim dimenzijama uklapa u dimenzije rimskih plovila pronađeni su na tri kilometara od prostora antičkog Viminacijuma tokom iskopavanja jalovine.

Nakon dva dana rada ostaci dobro očuvane olupine broda su u potpunosti iskopani, a potom i do detalja dokumentovani po pravilima arheološke nauke, saopštio je Arheološki institut.

Nakon što je tehničar na bageru obavestio dežurnog rudarsko inženjera, točak bagera je zaustavljen i pozvani su arheolozi iz arheološkog parka Viminacijum. 

Arheolozi Saša Redžić, Nemanja Mrdjić, Mladen Jovičić, Petar Kojadinović i Kristina Živković su se nedugo potom našli na licu mesta i odmah pretpostavili da se najverovatnije radi o ostacima drevnog nasukanog broda. Ustanovili da je brod očuvan u dužini od 13 metara.

"On podseća na brodove koje su kod nas korišćeni od XI do XVII veka. Ovakve brodove su koristile sve zaraćene strane na Dunavu. Po opštim dimenzijama brod se uklapa u dimenzije rimskih brodova. Takvi brodovi su posvedočeni i na Trajanom stubu u Rimu koji opisuje Trajanove ratove sa Dačanima počekom 2. veka", navodi se u saopštenju.  

Tanjug/Arheološki institut

 

Članovi konzervatorske ekipe na ovoj projektu su Dragana Gavrilović, Kristina Ponjavić i Mihailo Mandrapa.

U narednim danima predstoji izrada čelicne konstrukcije sa kojom ce brod u celini biti prenet u arheoloski park Viminacijum na dalju konzervaciju i kasnije prezentaciju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin