Nauka

Poziv za finansiranje naučnoistraživačkih projekata u kojima svi mogu da učestvuju: Nauka se vraća u ruke građana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2023

-

20:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Centar za promociju nauke i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija ove godine po prvi put raspisuju Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja, koji će biti otvoren od 2. oktobra do 1. novembra.

Građanska naučna istraživanja (eng. Citizen Science) predstavljaju naučnoistraživački pristup kojim se javnost neposredno uključuje u proces naučnih istraživanja. Na ovaj način, građani koji nisu naučni istraživači aktivno doprinose naučnom procesu koristeći svoje znanje, alate i resurse. Ovakvi projekti pokrivaju različite discipline i teme, uključujući u naučna istraživanja učesnike različitih nivoa stručnosti, čime se promoviše naučna pismenost, neguje osećanje zajedništva i proširuje obim istraživanja izvan tradicionalnih istraživačkih institucija.

V.d. direktora Centra za promociju nauke dr Marjana Brkić za Euronews Srbija objašnjava da ovaj poziv ponovo vraća nauku u ruke građanima.

Promo

 

"Kroz istoriju nije postojala razlika između profesionalnih naučnika i građana i svi građani Republike Srbije koji žele da se uključe sada to i mogu. Teme su zaista šarenolike - biodiverzitet, ponašanje kućnih ljubimaca, a mogu da nam pomognu da analiziramo neke podatke. Drugim rečima, mogu da doprinesu tamo gde mi fizički ne možemo da stignemo, ali i da nam daju teme koje mogu biti zanmljive za naša naučna istraživanja", kaže Brkić.

Građani mogu da se uključe u bilo kom trenutku u naučnom procesu, u davanju ideje, analizi podataka, ali i u daljim razgovorima, diseminaciji i širenju ove ideje u procesima naučnih istraživanja. 

"U ovom prvom trenutku prijavljuju se prvo naučno-istraživačke organizacije. One će biti koordinatori projekata i onda će kroz njihove dalje pozive uključiti građane", objašnjava Brkić. 

Više o građanskim naučnim istraživanjima možete saznati u Vodiču, koji možete preuzeti na ovom linku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin