Nauka

Nova teorija o razlogu nestanka dinosaurusa: Džinovske gmizavce možda je zbrisala duga "vulkanska zima"

Komentari

Autor: FoNet

05/12/2023

-

10:18

Nova teorija o razlogu nestanka dinosaurusa: Džinovske gmizavce možda je zbrisala duga "vulkanska zima"
Nova teorija o razlogu nestanka dinosaurusa: Džinovske gmizavce možda je zbrisala duga "vulkanska zima" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Klimatske promene uzrokovane erupcijom mnogobrojnih vulkana pre oko 65 miliona godina glavni su uzrok nestanka dinosaurusa sa lica zemlje, tvrde naučnici Mekgil univerziteta iz Montreala.

Proučavajući stene i kamene naslage vulkanskih lokacija u Indiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj kao i laboratorijskim ispitivanjima, naučnici su došli do saznanja da su 200.000 godina pre izumiranja dinosaurusa erupcije u atmosferu planete izbacile ogromne količine sumpora i fluora, piše danas Science Daily.

Velike količine tih gasova, naročito sumpora, izazvale su globalno zahlađenje usled čega je Zemlja ušla u klimatski period takozvane vulkanske zime.

Usled relativno nagle promene sastava atmosfere i velikog broja erupcija, takve zime trajale su decenijama.

Takve klimatske nestabilnosti najverovatniji su uzrok odumiranja mnogih biljaka i životinja kao i samih dinosaurusa, naglašava jedan od autora ove studije Don Bejker.

Nove tvrdnje naučnika sa Mekgil univerziteta u suprotnosti su sa već opšteprihvaćenim mišljenjem da su ogromni gmizavci zbrisani sa lica Zemlje usled pada asteroida prečnika oko 10 kilometara, koji se pre 66 miliona godina sudario sa Zemljom negde u blizini današnjeg poluostrva Jukatan u Meksiku.

Tom prilikom napravljen je krater prečnika 180 kilometara.

Direktna posledica takve katastrofe, smatra konvencionalna nauka, bilo je odumiranje 75 odsto svih biljaka i životinja koje su tada obitavale na planeti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin