Nauka

Barbika po liku naučnice koja je stvorila Oksford-AstraZeneka vakcinu

Komentari

Autor: BBC

04/08/2021

-

16:19

Barbika po liku naučnice koja je stvorila Oksford-AstraZeneka vakcinu
Barbika po liku naučnice koja je stvorila Oksford-AstraZeneka vakcinu - Copyright profimedia/Courtesy of Mattel/MEGA

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođač igračaka "Matel", tvorac čuvene Barbike, sada je na tržištu ponudio novu lutku napravljenu po liku naučnice Sare Gilbert koja je kreirala Oksford-AstraZeneka vakcinu protiv koronavirusa.

Profesorka Gilbert, koja nosi titlulu Dame, u početku je, kako kaže, smatrala čudnim ovakav potez "Matela", ali se sada nada da će na taj način inspirisati decu da se bave naukom.

"Želim da moja lutka ukaže deci na neka zanimanja kojih možda nisu svesna, kao što su vakcinolozi", rekla je profesorka Gilbert za BBC.

Njena Barbika jedna je od pet novih lutaka koje odaju počast ženama u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Ostale su australijska lekarka koja je pomogla kreiranje uniforme za zdravstvene radnike koja može da se koristi više puta, a svoju verziju lutke dobija i brazilska naučnica iz oblasti biomedicine.

Vakcinološkinja Sara Gilbert počela je rad na vakcini protiv koronavirusa početkom 2020. čim se virus prvi put pojavio u Kini. Njeno delo, Oksford-AstraZeneka sada je vakcina sa najširom upotrebom u svetu, a doze su poslate u 170 zemalja.

"Želim da inspirišem buduću generaciju devojčica na karijeru u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike i nadam se da će deca koja vide moju Barbiku shvatiti koliko su te oblasti u nauci ključne za svet oko nas", kaže profesorka Gilbert.

Ranijih godina "Matel" je bio na udaru kritika da njihove Barbi lutke predstavljaju deci nerealističnu sliku ženstvenosti. U međuvremenu, ponudili su Barbike sa drugačijim zanimanjima koja prevazilaze rodne stereotipe i različitih boja kože. Od tada, prodaja je dostigla šestogodišnji maksimum.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin