Nauka

Naučnici odustali od inicijative da se nova epoha u istoriji Zemlje označi nazivom "antropocen"

Komentari

Autor: CNN

06/03/2024

-

22:00

Naučnici odustali od inicijative da se nova epoha u istoriji Zemlje označi nazivom "antropocen"
Planeta Zemlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici su glasali protiv predloga da se proglasi nova geološka epoha - antropocen.

Većina članova Potkomisije kvartarne stratigrafije, koja je deo Međunarodne unije geoloških nauka, odbila je predlog da se aktuelni period, koji je obeležen snažnim uticajem aktivnosti ljudi na stanje planete označi novim imenom. Njihova odluka nije doneta jednoglasno, tvrdi Kim Koen, docent geologije na Utreht univerzitetu u Holandiji i član Potkomisije sa pravom glasa.

"Neki su bili uzdržani. Manji broj je glasao 'za', a veći broj 'protiv'", rekao je Koen, koji je glasao u korist proglašenja nove epohe.

Odluci je prethodilo 15 godina dugo istraživanje, koje je takođe imalo za cilj da pronađe mesto na našoj planeti na kojoj su tragovi ljudske aktivnosti vidljivi u slojevima Zemlje. Radna grupa odabrala je Jezero Kraford u Ontariju (Kanada), zbog toga što su sedimenti na dnu jezera sadržali hemijske tragove testiranja nuklearnih bombi pedesetih godina, ali to nije bilo dovoljno za usvajanje naziva nove epohe.

"Razočaravajuća odluka"

Geološka vremenska skala nudi zvanični okvir za naše razumevanje Zemljine istorije duge 4,5 milijardi godina. Geolozi su je podelili u eone, ere, periode, epohe i doba - gde je eon najveći deo vremena, a doba najkraći.

Iako vrlo malo naučnika sumnja u uticaj koji čovek ima na planetu, geološka zajednica podeljena je u pogledu toga da li su promene dosegle nivo epohe, a mnogi smatraju da je u geološkom smislu prerano da se proglasi takva promena.

Kolin Voters, predsednik Radne grupe za antropocen, smatra da je ishod glasanja "razočaravajuć".

"U grupi smo imali brojne eminentne istraživače u različitim oblastima ekspertize, koji žele da nastave da rade kao grupa u neformalnom sazivu i koji će nastaviti da se zalažu za to da ima dovoljno dokaza da se formalizuje antropocen kao epoha", rekao je profesor Voters.

"Ako se glasanje potvdi, onda ni postojeći predlog ne može da se realizuje, ali imajući u vidu postojeće dokaze koji su sve brojniji, bio bih iznenađen da se u budućnosti ne javi predlog da se odluka preispita", kaže on.

Međutim, CNN piše da su iz Međunarodnog komiteta za stratigrafiju poručili da se na predlogu, barem u ovoj fazi, neće dalje raditi.

Komentari (0)

Magazin