Nauka

Velika nada za budućnost čiste energije: Korejska "veštačka zvezda" postigla sedam puta veću temperaturu od jezgra Sunca

Komentari

Autor: Interesting Engineering

04/04/2024

-

07:16

Velika nada za budućnost čiste energije: Korejska "veštačka zvezda" postigla sedam puta veću temperaturu od jezgra Sunca
Velika nada za budućnost čiste energije: Korejska "veštačka zvezda" postigla sedam puta veću temperaturu od jezgra Sunca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Korejski institut za energiju fuzije, prvi put je uspeo da u svom reaktoru proizvede temperaturu sedam puta veću od temperature jezgra Sunca. 

Rekord je postignut tokom eksperimenata koji su sprovođeni između decembra prošle godine i februara 2024, a Korejski superprovodljivi tokamak (KSTAR) uspeo je da održi temperaturu od 100 miliona stepeni Celzijusa u trajanju od 48 sekundi. Poređenja radi, temperatura Sunčevog jezgra je 15 miliona stepeni Celzijusa. Štaviše, održao je najstabilnije zatvaranje plazme preko stotinu sekundi.

To je poslednji u nizu uspeha južnokorejskog tima naučnika, koji su takođe 2021. postavili rekord ostvarivši milion stepeni Celzijusa i održavajući vrelu plazmu punih 30 sekundi.

"Sveti gral" energetske tranzicije

Fuzija je proces koji oponaša iste procese koji generišu svetlost i toplotu u zvezdama. To uključuje fuziju vodonika i drugih lakih elemenata, kako bi se oslobodila ogromna energija koja bi jednog dana mogla da transformiše svet. Stvaranje čiste energije procesom nuklearne fuzije smatra se "svetim gralom" energetske tranzicije.

Prema korejskom Nacionalnom istraživačkom savetu za nauku i tehnologiju, stvaranje tehnologije koja može da održi visoku temperaturu i plazmu visoke gustine, u kojoj se fuzijske reakcije efikasno odvijaju tokom dužeg vremenskog perioda, njihov je glavni cilj.

Tajna iza njihovih postignuća su divertori od volframa, ključne komponente koje se nalaze na dnu vakuumske komore u uređaju za magnetnu fuziju.

Oni igraju ključnu ulogu u izbacivanju otpadnih gasova i nečistoća iz reaktora, izdržavajući pritom ogromno zagrevanje na površini.

Ranije je umesto volframa u za izradu divertora korišten ugljenik, ali pošto taj metal ima najvišu tačku topljenja od svih poznatih materijala, novi uspeh pripisuje se upravo tom unapređenju.

"U poređenju sa ranijim divertorima zasnovanim na ugljeniku, novi uređaji od volframa pokazali su povećanje površinske temperature od samo 25 posto, pod sličnim temperaturnim opterećenjem", ističu naučnici u saopštenju.

Uspeh divertera od volframa mogao bi da bude od neprocenjive koristi i za ITER projekat, grandiozni reaktor koji se gradi u Francuskoj.

ITER bi trebalo da počne izvođenje sličnih eksperimenata 2025, a da bude potpuno osposobljen deset godina kasnije, a Interesting Engineering piše i da će i on dobiti divertere od istog materijala.

Više o projektu ITER, možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin